TW
0

Uns 200 jueus, pertanyents a 80 famílies, celebraran a partir d'avui la festa de Hanukà a les Balears, amb l'encesa d'una espelma per cada dia de la setmana, més l'espelma central, en la denominada hanukià, coincidint amb la posta de sol, de manera que aquest ritual es repetirà fins el dimecres de la propera setmana, mentre que diumenge se celebrarà a les 17.00 hores un acte religiós a la Sinagoga de Palma en el qual s'encendrà la cinquena espelma i a la que està prevista que acudeixin mig centenar de persones. Així ho ha informat a Europa Press el president de la Comunitat Jueva de les Balears, David Kaisin, qui ha manifestat que cada família jueva de les illes que sigui practicant, encendrà a la seva llar una espelma cada dia en la seva pròpia Januquiá, en commemoració de la Janucá, la festa jueva de les llums.

Concretament, ha detallat que aquesta festa celebra un miracle esdevingut fa 2.200 anys (segle V aC) a Jerusalem quan governaven els grecs, que van impedir resar els jueus i van profanar el seu Temple. Per enfrontar-s'hi, es va crear un exèrcit popular, 'els macabeus', que després de dos anys de lluita van aconseguir expulsar l'imperi grec. Els jueus van retirar les estàtues de Zeus del Temple i es van disposar a reinaugurar el servei i a recuperar la flama de la Menorah -canelobre-, però van observar que només quedava una gerra d'oli amb el qual n'hi havia prou per a un dia. Tanmateix, l'oli va mantenir encès el canelobre durant vuit dies seguits, termini suficient perquè els sacerdots poguessin reposar-lo. Per això, la Menorah de Hanukà, la hanukià, està formada per vuit braços amb vuit espelmes més una, que és la que encén les altres, segons ha explicat Kaisin.

El president de la Comunitat Jueva a les Balears ha recordat que el fet que els hel·lens col·locassin una estàtua de Zeus al seu temple va suposar un fet "molt greu", ja que el poble jueu està en contra de la idolatria, la qual cosa va provocar una sèrie de revoltes. Així, els macabeus van aconseguir vèncer els hel·lens i van restaurar al seu temple el símbol del judaisme i el tradicional canelobre, el Menorah. D'aquesta manera, ha informat que la festa dura vuit dies, durant els quals hi ha diferents tradicions, com al lliurament diari als al·lots de petits regals, com les tradicionals baldufes o 'sebibon', mentre també es preparen aliments lactis o de molt oli, com els bunyols coneguts com 'sufganiot' -o pastes amb molt oli fregit, per recordar el miracle de l'oli-. Altres de les tradicions, segons ha apuntat el president de la Comunitat Jueva a les Balears, és fer caritat i jugar a la baldufa, ja que era el joc típic dels al·lots fa 2.200 anys.