A l'acte de donació, hi assistiren Oscar Mayol que aguanta l'obra de Tur, Rogelio Araujo, Cati Munar, Ben Jakober, Pere A. Serra, Rafel Tur Costa i Amador Pastor. | Jaume Morey

TW
0

p>La col·lecció del museu modernista de Can Prunera de Sóller no deixa de créixer amb la continua incorporació de noves obres donades per importants artistes i col·leccionistes d'art. Ahir mateix va tenir lloc un altre acte de donació per al fons del museu que incorpora -gràcies a aquestes aportacions- cinc peces noves: dues pintures, dues escultures i una fotografia. Les aportacions van arribar de la mà de creadors tan reconeguts com Ben Jakober, Cati Munar Garcia, Joan Ramon Bonet i Rafael Tur Costa, a més d'una aportada per Luis i Maite Unzueta.
Al nou acte en qüestió assistiren alguns dels artistes que han donat la majoria les obres. Pere A. Serra, president de la fundació Tren de l'Art, va agrair una vegada més el gran suport que Can Prunera rep de la comunitat artística balear, espanyola i internacional i que, en poc més des de la inauguració del museu, es pot dir que el seu fons no ha fet més que créixer, no només en quantitat sinó també en qualitat. Pere A. Serra va destacar que "aquestes aportacions demostren la gran generositat dels autors i col·leccionistes -molts d'ells grans amics- amb la nostra institució".

Cinc noves obres

El reconegut artista Ben Jakober va donar ahir al museu l'escultura Paternitat, realitzada en acer fos, una obra en la qual les seves formes orgàniques deixen entreveure la figura del personage. Cal recordar que Jakober és un escultor de prestigi internacional reconegut. Nascut a Viena el 1930, es va instal·lar a Mallorca l'any 1968, encara que actualment resideix més temps fora de l'Illa perquè realitza projectes a Xangai, París, Malta i Costa Rica. De Jakober, present en l'acte, Pere A. Serra va destacar la seva "universalitat", amb escultures a les principals ciutats del món, i va afirmar que "la seva donació a aquest museu, del qual ja és membre distingit, és una mostra del seu amor per l'art".

Pere A. Serra també va elogiar la trajectòria personal i professional d'un altre dels artistes que ahir van donar obres, el pintor eivissenc Rafael Tur Costa (Santa Eulària, 1927). Tur Costa també va acudir personalment a l'acte i va fer lliurament a Can Prunera d'un collage sobre tela. Rafel Tur Costa està considerat com el pioner de l'art abstracte a Balears. El seu interès per l'art de les avantguardes va sorgir arran del contacte amb el grup d'artistes alemanys que van formar el nucli central de l'anomenat Grup Eivissa 59. Entre els reconeixements pel seu treball destaquen una primera menció del XII Premi Internacional Joan Miró i el Ramon Llull de les Arts, que li va concedir el Govern balear. La seva obra figura per museus i col·leccions a diverses parts del món. Pere Antoni Serra va destacar "la seva gran vitalitat amb 82 anys" i el va comparar amb Joan Miró, que amb 90 va manifestar que "ara començ la meva obra autèntica".

La jove artista i artesana mallorquina Cati Munar Garcia (Marratxí, 1971) va fer lliurament al museu d'una obra realitzada amb tècnica mixta sobre tela que porta per títol Angoixa. Munar, després d'haver-se format al taller de diferents artistes -entre ells Dolors Comes, Joan Rullán i Pasqual de Cabo-, s'ha decantat per la representació de l'anatomia humana des d'una visió molt personal. Es dóna la casualitat que ahir mateix s'inaugurava una exposició de l'artista a la Blanc Gallery de Chicago, encara que va voler lliurar personalment la pintura a Can Prunera, una obra abstracta. El president de la fundació Tren de l'Art va comentar la seva evolució ja que "els mestres de Cati Munar no pertanyien a aquest corrent artístic.

El conegut fotògraf Joan Ramon Bonet (Palma, 1944) va donar ahir l'obra Fotografia de Juli Ramis, impresa sobre paper fotogràfic. Bonet afirmà que cada vegada que ha retratat artistes amb la seva càmera ha estat de manera espontània. Bonet no hi va ser present. Pere A Serra va revelar que la fotografia de Juli Ramis "enriquirà a partir d'ara la sala permanent que Can prunera té dedicada a aquest solleric universal". Fotògraf professional des de la decada dels setanta, Bonet va realitzar la seva primera exposició de retrats el 1975 després d'haver fet nombroses exposicions. Finalment, Pere A. Serra va presentar l'obra Menina, de Blaselbach, realitzada en ceràmica pintada i donada al museu per Luis i Maite Unzueta.