Joan Solà és autor de nombrosos estudis lingüístics. | Efe.

TW
0

Les lletres catalanes quedaren dilluns òrfenes, amb la pèrdua d'un dels lingüistes més il·lustres dels darrers temps. Joan Solà morí la vesprada de dilluns a setanta anys després d'una intensa vida, encara que massa curta, dedicada al català i a la seva sintaxi. Les reaccions arran de la defunció del filòleg i premi d'Honor de les Lletres Catalanes no es feren esperar i bona part dels sectors culturals del país en lamentaren el traspàs a causa d'un càncer.

Nascut a Bell-lloc d'Urgell l'any 1940, Joan Solà s'endinsà de ple en les estructures de la llengua catalana, malgrat que la seva primera formació fou la Filologia Clàssica. Aquests estudis, com recordava ahir el professor de la UIB i antic alumne seu Jaume Corbera, li donà una dimensió encara molt més àmplia de la lingüística. "Era un vertader savi i, indubtablement, un dels lingüistes més importants de l'època moderna", assegurava. Així mateix, subratllà l'empenta del Solà professor, que "sempre feia enraonar els alumnes". "Un dels millors professors que he tingut mai", afirmà.

Catedràtic emèrit de la Llengua Catalana de la Universitat de Barcelona i vicepresident de l'Institut d'Estudis Catalans, Joan Solà serà recordat pel seu tracte afable, ja que "conversava amb tothom independentment d'ideologies, tot i que era un gran patriota", rememorava Corbera. També el cap del Departament de Filologia Catalana de la UIB, Joan Antoni Mesquida, lloà la capacitat de feina de Solà, a qui definí com "un dels lingüistes més savis i que ha revolucionat els estudis". Mesquida en destacà no només la capacitat d'investigació, sinó també la seva escomesa de la divulgació, un punt que no abandonà mai.

Per la seva banda, el secretari de Política Lingüística de la Generalitat, l'eivissenc Bernat Joan, definí Solà com "el científic català contemporani més destacat", mentre que la seva homòloga a les Balears, Margalida Tous, el recordava com un "incansable" intel·lectual "de cap a peus". Entitats com l'Institut d'Estudis Catalans, l'Institut Ramon Llull, l'Obra Cultural Balear, Òmnium Cultural, els grups Edicions 62 i Empúries, i el Consell de Mallorca emeteren ahir comunicats oficials de condol.

Joan Solà es doctorà en Filologia Catalana a la UB i posteriorment amplià els seus estudis de Lingüística General a les Universitats de Reading i Exeter. La llengua, la seva gran passió, el portà a escriure prop d'una quarantena de llibres sobre sintaxi, història de la llengua i altres matèries lingüístiques i socilingüístiques. L'any 2009 rebé el premi d'Honor de les Lletres Catalanes i el seu darrer homenatge fou el passat dia 20 a la Universitat de Barcelona en format llibre: 10 textos d'homenatge. No s'han d'oblidar les seves tasques com a impulsor, coordinador i director de la Gramàtica del Català Contemporani amb Maria Rosa Llobet, Joan Mascaró i Manuel Pérez Saldanya, en què es descriu l'estructura de la llengua catalana en l'actualitat. A més, dirigí amb Jordi Mir l'edició de les obres completes de Pompeu Fabra i obtingué els premis a la investigació lingüística per part de la Fundació Catalana (1991) i el guardó d'investigació Crítica Serra d'Or per l'obra Història de la lingüística catalana, 1775-1900. La seva defensa de la llengua fou una constant i el juliol de 2009, davant el Parlament del Principat, instà els polítics a defensar el català i a recuperar l'autoestima. Un amor que ell va saber promulgar.