Cinc dies contra el silenci

El PEN Català organitza a Mallorca tota una setmana d'activitats per celebrar, el 15 de novembre, el Dia internacional de l'escriptor empresonat

La imtge que Narcís Comadira ha fet per a la celebració del Dia Internacional de l'escriptor empresonat.

TW
0

Només d'ençà que ha començat el 2010, prop de 30 persones a tot el món han estat assassinades per les seves paraules, 10 han desaparegut, més de 150 han acabat dins la garjola i un centenar llarg veuen privades les seves llibertats personals. Aquests són només alguns casos, els que ha comptabilitzat el PEN Internacional i que dia 15 de novembre, coincidint amb el Dia internacional de l'escriptor empresonat, seran reivindicats a tot el món. A Palma, per primera vegada, el PEN Català, a través de la seva vicepresidenta a les Illes, Antònia Vicens, ha organitzat una setmana plena d'actes, entre conferències, concerts i recitals poètics, a més de l'entrega del primer Premi internacional Veu lliure-PENCatalà.

"Quan el juny vaig passar a ser vicepresidenta del PEN, vaig tenir molt clar que volia celebrar aquest dia. Era una de les meves prioritats", afegí Vicens. "La paraula encara fa por a molts dictadors del món i incloses les llengües minoritàries, com la nostra, també pareix que fan nosa a certs governants". Així mateix, cal recordar que, des de fa un any, Palma s'ha convertit en Ciutat Refugi en acollir l'escriptora i periodista de Zimbaue Rhodah Mashavave, obligada a abandonar el seu país per defensar els drets humans.

Els actes

D'aquesta manera, coincidint amb els actes que es faran arreu del món dia 15 de novembre, a Palma es començarà la setmana amb una taula rodona, La Paraula crema el foc, amb Bartomeu Fiol, Maite Salord, Margalida Pons i Rhodah Mashavave, a la seu de l'Institut Ramon Llull. L'endemà, dia 16, Can Alcover acollirà un concert d'homenatge a la mateixa Mashavave, sota el títol La paraula alliberada. Jaume Mateu, president de l'Obra, no volgué ahir avançar qui serà l'encarregat de fer el concert, "perquè és una sorpresa que volem oferir als espectadors i a l'homenatjada, però podem avançar que serà una actuació a càrrec d'una gran soprano", avançà.
Dia 17 de novembre, l'escenari de les jornades serà el Centre Cultural Sa Nostra i la protagonista, en aquest cas, serà la llengua catalana i altres de minoritzades. Fins allà, s'hi desplaçaran Patrícia Gabancho, Bernat Joan, Damià Pons i Antoni Vidal Ferrando, que discutiran sota el lema Llengües que fan nosa.

La casa Museu Llorenç Villanoga, a Binissalem, serà també un focus important dins les jornades. Dia 18 de novembre, a les 20 hores, rebrà la visita de l'escriptor refugiat a Barcelona Salem Zenia. Ell, juntament amb Rhodah Mashavave, Saleh Abdalai, Gabriel de la S.T. Sampol, Tana Marcè, Sebastià Perelló, Antoni Xumet, Pere Joan Martorell i Jaume C.Pons Alorda, oferirà un recital amb aquelles paraules que en el seu dia foren silenciades. Salem Zenia és marroquí i ha estat perseguit per escriure en amazic (una llengua que fins fa 150 anys era únicament de tradició oral) i també per no seguir al peu de la lletra, i des del seu laïcisme, les normes musulmanes del Marroc. Saleh Abdalahi, per part seva, és un poeta saharià que des de fa uns anys viu i treballa a Mallorca com a mediador cultural.

Finalment, i ja per acabar, dia 19 de novembre hi haurà un sopar, també a Binissalem, on es farà entrega del primer Premi internacional Veu lliure-PEN Català a un escriptor que hagi patit o pateixi persecució per les seves paraules. Així mateix, durant tots aquests dies, la biblioteca de Cort acollirà la mostra Veus Silenciades, veus rescatades, organizada pel PEN Català de Barcelona i en la qual es repassa la vida de 15 persones privades de llibertat literària o periodística. Aquest projecte ha rebut un gran suport de les institucions públiques de les Balears. Govern, Consell i Ajuntament, a més de l'Institut Ramon Llull i l'Obra Social Sa Nostra, s'han afegit a la celebració.

90 anys del PEN

El PEN Internacional va ser fundat a Londres l'any 1921 per la novel·lista C.A. Dawson Scott i va néixer com la primera i única organizació mundial d'escriptors. Aviat es van crear diversos centres arreu d'Europa. El PEN Català fou un dels primers i fou creat el 1922 per Josep Maria López Picó i Carles Riba. Ara fa 50 anys nasqué, dins el PEN, el Comitè d'escriptors empresonats i, sota el lema Because writers speak their minds, s'ha lluitat sempre la llibertat d'expressió, un dels pilars de defensa del col·lectiu. El PEN Català ha estat sempre un dels més actius i des d'aquí s'han gestionat casos emblemàtics com els d'Ali Lmrabet, Anna Politkovskaya i el mateix Liu Xiaobo, recent nomenat -tot i que ara ha estat empresonat- com a Nobel de la pau 2010.