En el lliurament d'avui proposam una caminada litoral que circula entre els termes de Felanitx i Manacor. Es tracta d'una ruta no gaire llarga per una de les ribes verges de la nostra costa. Tot el temps circularem per un tiranyó que només de tant en tant hem d'abandonar per tal de gaudir de les vistes i curiositats de la riba. A més, la ruta permet fer una bona aturada a la cala de l'Algar o a la mateixa cala Murada. Sigui com sigui, prou aigua, un bon capell i ganes de trescar.
El punt d'inici de situa en el mateix port de Felanitx, un dels més bells i singulars de Mallorca. Des d'aquí, voltant la riba pel mateix passeig litoral, podrem gaudir de la senzilla arquitectura marinera que caracteritza aquest port. Ara bé, si hem de posar res en relleu són els escars, denominats barraques pels mateixos felanitxers. El port arriba a la zona més fonda en el lloc conegut com les Quarterades. Posteriorment ve un tram amb sols una casa, rere la qual hi ha l'Arenal. Continuam ara pels vials de la urbanització seguint en direcció al far del port. Un cop aquí voltam a l'esquerra i continuam vorejant una petita "vila eivissenca". El vial mor en una rodona.
Al costat nord trobarem un baixador per parteix un tiranyó que cal no abandonar, ja que és la tirada més neta en tot aquest meravellós paradís de la pedra. Si feim una ullada cap a rere, podrem gaudir de la cova del Gànguil, una gegant obertura per on penetra la mar. Al damunt, els darrers xalets del port. El tiranyó es troba acompanyat de nombroses fites de pedra, que en alguns casos esdevenen veritables torretes. Creim que fou l'arxiduc Lluís Salvador qui al seu Die Balearen anotà l'afecció dels mallorquins -especialment els infants- a fer aquest tipus de construccions espontànies. Recomanam vivament que, de tant en tant, sortim del camí i baixem fins a tall de penya-segat. Aquí es mostra altiu i encisador.
Mentre avançam, trobarem a l'esquerra una construcció moderna. A la dreta haurem deixat els punts coneguts com en Caubó i el racó del Tenassar. Ara bé, el punt que no hem d'obviar és la cova Foradada. Des de la nostra posició, aquest forat no es veu. El que sí que qualque pic hem pogut contemplar és com alguns joves agosarats davallen desgrimpant fins a una llosa per nedar amb més llibertat. Evidentment, desaconsellam aventurar-nos-hi.
A poc a poc el litoral tomba a mestral, on ja podrem albirar la cala de l'Algar, un dels racons litorals visitats per felanitxers i veïns de la contrada. Abans d'arribar-hi, val la pena acostar-se al calonet del Rei, arrecerat per la punta de la Galera. Just al damunt resta un abandonat niu de metralladores. La cala és reduïda, discreta, amable. La gent generalment hi accedeix amb cotxe per un camí interior.
Després d'haver fruït d'aquest meravellós racó, prosseguim la caminada. El tirany no es decanta gaire de la costa, la qual torna a alçar-se a poc a poc damunt la mar. Deixam a l'esquerra les ruïnes d'una casetona, mentre ens acostam al penyal Roig, el qual vist des de migjorn té forma de bec d'àguila o de cuntier. Des d'aquí, una mirada cap a l'interior de l'Illa ens farà gaudir dels bellíssims perfils de les muntanyes de Santueri i de Sant Salvador, les més importants crestes de l'àrea de Migjorn. A partir d'aquí la tirada se suavitza, es fa molt amable, sempre vora el litoral, encara que a una distància prou prudent. Aviat passarem la zona de la cova del Bufador. A l'interior s'estenen els antics sementers i garrigues de la Punta. Els mapes encara recullen llurs topònims: comellar del Gatells i l'Antigor. Hi trobarem una interessant barraca de coberta a doble vessant.
Després de passar la cova, el tirany ens du a passar el punt de les Partions Noves, la qual coincideix amb els límits del terme municipal de Felanitx i Santanyí. Des d'aquí ja tenim a l'abast de la vista les primeres cases de la urbanització de cala Murada, característica pels seus gegants edificis de pisos que emulen el pitjor llevant espanyol. Coincidint amb el darrer vial de la urbanització arribarem al lloc conegut com les Partions Velles. Aquí tant podem anar per l'asfalt o mantenir la passa irregular per la vora litoral. Sigui com sigui, aviat arribarem a cala Murada, on l'element més interessant a tenir en compte és, sens dubte, la casa bastida sota la balma, a la qual podrem arribar per un tiranyó sense cap problema.
Del port de Felanitx a cala Murada
L'inici se situa al port de Felanitx, un dels més bells i singulars de Mallorca
Palma23/10/10 0:00
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.