Per un dematí canviaren els passadissos de l'hospital o les cambres de la residència per anar al cinema. A les dotze del migdia d'un dijous es projectava a l'Augusta una sessió especial de Bicicleta, cullera, poma, el documental de Carles Bosch que ha seguit durant dos anys la malaltia de l'expresident català Pasqual Maragall. Els espectadors, en aquest cas, eren una setantena de persones relacionades amb el sector sanitari o social i que viuen de ben a prop patologies com l'alzhèimer, del qual tracta el reportatge.
Persones com Carolina Sherif i Aina Juan, dues joves voluntàries de la llar d'ancians del Consell de Mallorca, valoraren la manera que té Pasqual Maragall de "dur la malaltia". "Al documental, ell diu una cosa que és vera: els malalts necessiten llibertat. Ell la té, aquesta llibertat, però quan una persona està en una residència, ja l'ha perduda i això fa que de cada vegada es vagi arraconant més".
També la metgessa de les residències de Felanitx i de Santanyí valorava que "en aquest cas, el deteriorament de la malaltia encara no és gaire acusat: a nosaltres, quan ens els duen, ja arriben molt malament".
Guillermo Ramón, president de l'Associació i Familiars d'Alzhèimer de Mallorca, comentà que "el film enfoca molt bé el tema per explicar què és exactament la malaltia i en toca, sobretot, la problemàtica del cuidador". En aquest sentit, Maria Martí, que també assistí a la projecció, en destacà aquest apartat. "M'ha sobtat molt veure que, en aquest temps, s'ha envellit més la dona de Maragall que no pas ell", declarà.
Bicicleta, cullera, poma, estrenada en el darrer Festival de Donostia i que arribà als cinemes el passat dia 1, mostra el seguiment durant dos anys de la vida de l'expresident de la Generalitat catalana i de tots els qui l'envolten. Així mateix, el protagonista de la cinta hi afirma, tot just començar, que "vull que sigui una pel·lícula divertida: ja estic fart de la part del pobret pobret". De fet, el mateix Maragall havia d'assistir a la projecció de Palma i, tot i que al final no fou possible, envià una carta que la presidenta del Consell, Francina Armengol -també present a l'acte- s'encarregà de resumir: "El que veureu tot seguit és el resultat de dos intensos anys de rodatge amb el desig de presentar una aproximació a la malaltia d'alzhèimer que n'abordàs tant la perspectiva científica com els aspectes humans i emocionals que caracteritzen l'etapa posterior del diagnòstic", declara l'exmandatari a la seva nota.
El director de la cinta és el periodista Carles Bosch, que l'any 2004 fou nominat a l'Oscar al millor documental per Balseros.
Més enllà del cas particular
El reportatge, que en la majoria d'escenes és en català però que ha arribat a Mallorca en la versió subtitulada en castellà, recorre diferents escenaris i repassa el tractament d'aquesta patologia en societats més desenvolupades, com ara els Estats Units i Holanda, i en d'altres amb molt pocs recursos, per exemple a l'Índia. Així mateix, i seguint la vida quotidiana del protagonista, viatja a Buenos Aires, on s'assisteix al naixement de la seva néta, i a Nova York, en un dels moments més carismàtics del film, quan Maragall es desinhibeix tot celebrant la victòria electoral de Barack Obama.
El film parla igualment, de manera mot rigorosa, de l'avanç científic en l'estudi de la malaltia amb la col·laboració de les principals personalitats científiques del sector.
La cinta encara es pot veure aquesta setmana als cinemes Porto Pi de Ciutat. Des de dia 1 d'octubre, més de 20.000 persones ja han acudit a les sales de projecció d'arreu de l'Estat per conèixer des d'una altra perspectiva aquesta patologia, que afecta devers 35 milions de persones de tot el món.
L'acte fou organitzat per l'IMAS, una institució que cada any cedeix més de 30.000 euros a les entitats d'AFAM (Associació i Familiars d'Alzhèimer de Mallorca) i AFAMA (Associació de Familiars i Amics de Malalts d'Alhzèimer de Pollença).
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.