Tres formacions mallorquines coincideixen aquest mes d'octubre a la cartellera de Barcelona. Es tracta d'una situació "insòlita" perquè, com comenta el delegat de Teatre del Govern balear, Pep Ramon Cerdà, "aquestes companyies no han anat a fer bolos solts a Barcelona, sinó que hi fan temporada i s'hi estan tres setmanes". Aquesta circumstància també és completament nova per als actors, acostumats com hi estan als teatres de Mallorca i que poques vegades superen les quatre sessions seguides. "En aquest cas, ens trobam en un període creatiu en què la funció va creixent amb el públic", comenta Agnès Llobet, una de les protagonistes d'Els convidats, de Produccions de Ferro, a la sala Muntaner fins al 24 d'octubre.
Tot i que l'obra ja s'ha pogut veure en diferents espais de Mallorca i a Menorca, Llobet reconeix que dimecres, dia de la primera funció, "teníem nervis d'estrena". "Has de pensar que aquí, a Barcelona, som actors neutres. Ningú no ens coneix com a intèrprets, ni de la televisió -els tres protagonistes apareixen a Llàgrima de sang- ni del teatre", afirma.
Quant al grup Petita Pàtria, ja fa més de dos anys que difon l'obra d'Antoni Mus per les sales de tota la nostra illa. Fa poc que han estat a Eivissa i no són verges de Barcelona, perquè ja la representaren una vegada a l'Espai Mallorca. Tot i això, no amaguen que se sorprengueren quan l'Espai Brossa els proposà estar un mes en cartell. "No ens esperàvem arribar a aquest punt. Pensàrem: Què hem de fer nosaltres, que no ens coneix ningú, tants de dies a Barcelona?", admet Joan Antoni Sunyer, un dels actors de la companyia, que fins dia 24 popularitzarà la figura d'aquest escriptor entre els barcelonins. "Si a Manacor ja hi havia gent que no el coneixia, imagina't aquí. Tanmateix, aquesta és la nostra tasca: el donam a conèixer i, fins i tot, també en feim col·loquis després de l'espectacle", diu.
Respecte del públic, els de Petita Pàtria no es mostren gaire preocupats. "Nosaltres ens ho prenem com una experiència nova que ens permetrà créixer com a actors", afegí el jove, que confia que el boca-orella de les properes setmanes vagi atraient espectadors a l'Espai Brossa.
Cal pensar que el funcionament del teatre a Barcelona no és ben bé el mateix que a Palma. Salvador Oliva, de La Impaciència, ho veu clar. "A Mallorca tenim molt bones sales, però sovint són gestionades per polítics o funcionaris. Aquí t'adones que la gent és cent per cent professional", admet l'intèrpret. Ell hi representa La inconsciència, una peça que guanyà el premi al millor espectacle de la Mostra de Barcelona.
Arran d'aquest guardó disposaren d'un bolo a Igualada i va ser allà on el director de la Fira de Tàrrega convencé el del Versus Teatre per dur-los a fer temporada a Barcelona. "De vegades, pareix que Déu existeix i les coses surten com han de sortir", declara Oliva. També assegura que "anar a Barcelona per a una actuació aïllada no té sentit, perquè aquí tot funciona a base del boca-orella, de les crítiques que en van sorgint i el que compta, en definitiva, és el resultat final". Per cert, si encara no en teniu prou, no dubteu a passar pel Círcol Maldà, on Pep Tosar ha tornat a programar Molts records per a Ivanov, amb una bona colla d'actors de les Illes.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
A Manacor no necessitam res dels palmesanos.
En part estic d'acord amb tots els comentaris , només volia fer un comentari a Kelet. És veritat que Manacor és culturalment superior a la gran majoria de pobles-ciutats de Mallorca però de la mateixa manera que les Balears tenen un sentiment d'autoodi, no acab d'entendre l'odi provincià i manipulat que tenen alguns segments manacorins cap a tot allò que ve de Palma. Un exemple; com així al Teatre de Manacor no hi actua mai una companyia de fora de Manacor? I no parl de les catalanes que tenen tot el dret de ser-hi, i tampoc parl de la Fira que si que hi actuen, bé no sempre. És veritat que a Manacor es fa una programació fantàstica; això sí, només amb companyies catalanes i manacorines. Kelet, fes un esforç i baixa un dia a Ciutat i veuràs que aquí tothom és benvingut, encara siguis del poble de Balears que vulguis i també els foranis poden venir.
Hola Joan, en part estic d'acord amb tu, però no em negaràs que una bona part de la població illenca si que ens agrada la nostra cultura, jo som de Manacor i és un poble-ciutat, que tot i no tenir masses infrastructures, lo poc que hi ha d'espectacles culturals i altres coses es segueixen amb gran devoció. Cada any el teatre de Manacor se supera en quant a espectadors, les festes de sant antoni les segueix moltíssima gent i de cada vegada n'hi ha més que segueixen els dimonis tot el vespre com és tradició. Per les fires i festes surten els gegants, els cossiers, els moratons, i se segueixen bastant. Com t'he dit no estic del tot d'acord amb tu, potser ets de Palma i no pots apreciar el que passa en altres pobles de l'illa, en tot cas, sempre és bo passejar-se pels diferents pobles i degustar-ne la cultura tradicional i nostrada. I en quant a la llengua, també depèn de per on et moguis, aquí a Manacor hi ha moltíssima gent amb una gran sensibilitat cap a ella, i de cada vegada n'hi ha més, i encara que hagi crescut molt en quant a població, la llengua encara és la d'ús habitual, i conec moltíssima gent que no la canvia davant un castellanoparlant que l'entén.
Per experiència pròpia, estic totalment d'acord amb el que diu Joan. Catalunya ens estima i Madrid ens odia. La raó només és una: amb els catalans som iguals, germans, amics; amb els espanyols som vassalls, súbdits, petits excrements que ells intenten trepitjar. I sabeu com així passa això? Per la llengua. Castella sempre ha volgut aniquilar allò que no és capac d'entendre, per manca de capacitat intel·lectual i cívica. Mentrestant, nosaltres els mallorquins, una gran majoria, els llepam el cul, agraïts. Totalment grotesc.
Molt bona noticia, personalment m'alegra molt que desde diferents punts dels territoris de parla catalana, es segueixi el nostre teatre, la nostra musica, etc... (recordem que també es celebren els focs de Sant Antoni al Barri de Gràcia Barceloní, amb xeremiers i musica tradicional de Mallorca). El que potser hauriem d'aprendre també nosaltres, es que l'intercanvi es fa d'anada i tornada, i que per tant no es de rebut que aqui, a Mallorca (per sort a Menorca sí que tenen més cultura i més amor cap a la varietat cultural dels territoris de parla catalana), part de la poblacio tengui un odi visceral cap a tot el que vengui de Catalunya, i en quant hi ha una festa Castellera a qualsevol població de Mallorca (per posar un exemple), ja surten associacions com el circulo balear que ademes es fan dir "asociaciones civicas", ha comdemnar-ho. I no tant sols tenim odi cap a tot el que vè de Catalunya, sinó que fins i tot també bastant despreci cap als nostres propis grups musicals, o teatrals, etc.., ja que aquets diferents grups mallorquins de teatre, que estan actuant aquets dies a Barcelona durant un espai de tres setmanes de duració, a Mallorca es gairebé impensable que puguessin actuar ni una sola setmana seguida, perquè a la població de Mallorca no ens interessa la cultura mallorquina (encara que vulguem fer veure que si); grups musicals de Mallorca com "Antònia Font", estan continuament actuant a Catalunya perquè allà hi tenen molta demanda, molt de públic que els segueix, mentres que a ca seva, a Mallorca, gairebé no reben sol.licituts per a actuar. Això sí, després deim que els Catalans no ens volen ni ens estimen, pero els madrilenys i espanyols en general, ens adoren.
I mentre aquí a veure obres de Castella. I mentre aqui, a dir que no tenim res de bo. I mentre aquí no promocionam res nostre. Notícies com aquesta et fan venir il·lusió i esperança que en JR i Mr. prim no passaran. Molts D'aanys!!!
Notícia excel·lent. Enhorabona a tots plegats.