José Antonio Labordeta, a una foto d'arxiu. | Efe

TW
0

Ja no tornarà a enviar a la merda els polítics del PP, però quedarà en la memòria col·lectiva com un catautor i poeta compromès amb la llibertat i amb el seu Aragó natal. José Antonio Labordeta morí la matinada passada a 75 anys després d'una dura lluita contra el càncer de pròstata. Ahir de capvespre milers de persones passaren a retre el darrer adéu a l'autor d'El canto a la libertad i les Banderas rotas a la capella ardent instal·lada al saló del tron del Palau de la Aljafería, a Saragossa.

Conegut per molts com l'home televisiu d'Un país en la mochila, José Antonio Labordeta va néixer a Saragossa el març de 1935 i durant quaranta anys llançà un missatge de dignitat i consciència als aragonesos. No debades, el poeta, catedràtic d'història i cantautor fou el fundador de l'Esquerra Depressiva Aragonesa (partit polític social imaginari) al qua sempre fou fidel.

Ara bé, el seu vessant polític més punyent arribà el març de 2000 en guanyar un escó al Congrés dels Diputats amb la Chunta Aragonesista. Les seves frases, sempre sinceres, no deixaren indiferents ningú sobretot quan els populars li exposaren que agafàs la motxilla i partís. Ell no se n'anà i, a més, amb la seva adversió cap a l'expresident Aznar abans de la guerra de l'Iraq va recordar a Francisco Àlvarez Cascos i els seus companys conservadors allò que "vostès estan avesats a xerrar sempre, perquè aquí han controlat el poder tota la vida, i ara els molesta que puguem parlar els que hem estat torturats per la dictadura. Això és el que els fot, cony, i és veritat. A la merda". Així va quedar plasmat al diari de sessions. Però Labordeta fou un home polifacètic, amb una àmplia producció intel·lectual i artística que van des de la poesia, la tasca docent, la música, el periodisme i fins i tot el cinema. La política la deixà el 2008 per la malaltia que la matinada passada li prengué la vida.

Comiat massiu

La capella ardent ahir era plena d'amics i personalitats com la ministra espanyola de Cultura, Àngeles González-Sinde, que també es volgueren acomiadar del 'Padrí', com l'anomenaven amistosament. No debades, Labordeta es considerava una "persona afortunada, amics dels meus amics, amant d'Aragó i de la seva gent". Els aragonesos ahir el varen recordar. Des del rei Joan Carles fins al president d'Aragó, passant pel cap de l'Executiu espanyol, recordaren ahir la figura i la personalitat de José Antonio Labordeta. Sobre el fèretre hi dipositaren una bandera d'Aragó i un gran ram de roses vermelles. I és que era fidel als seus ideals fins a la mort.

PREMIS I RECONEIXEMENTS

Entre els premis i reconeixements, el Govern d'Espanya li va concedir el Premi de les Arts i la Medalla d'Or al Mèrit en el Treball, guardó que va rebre al gener d'aquest any, en el seu domicili a Saragossa, de la mà del ministre de Treball, Celestino Corbacho. A més, al març va ser investit Doctor Honoris causa per la Universitat de Saragossa, esment que va calar profund en Labordeta, referent de la cultura aragonesa gràcies al seu compromís constant amb l'educació i la cultura. La Universitat de Saragossa li va lliurar aquesta distinció per "el caràcter universal d'un home la vida del qual ha estat compromesa amb l'educació, la cultura i el poble". Aquest mateix any, al maig, va presentar als mitjans de comunicació en el seu domicili el seu últim llibre, 'Regular, gràcies a Déu', i, en el mes de juny, la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) li va lliurar la seva Medalla d'Honor com homenatge dels seus companys de professió a tota la seva trajectòria.

També va ser homenatjat en l'IX Festival Internacional de Poesia del Moncayo. Al juliol, el Consell de Ministres va decidir concedir-li la Gran Creu de l'Ordre Civil d'Alfonso X el Savi, que li van lliurar en un acte molt emotiu celebrat en el seu domicili en la capital aragonesa, el passat 6 de setembre, el ministre d'Educació, Àngel Gabilondo, i la ministra de Defensa, Carme Chacón. Un dels últims reconeixements li va arribar del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Cariñena que ha llançat una edició especial de mil ampolles d'un vi Gran Reserva en honor al cantautor i escriptor aragonès. Per a la Denominació d'Origen Cariñena, Labordeta és "un dels aragonesos gran reserva que tenim".