TW
0

El 3 d'agost de 1913 el poeta Bartomeu Rosselló-Pòrcel va veure la llum per primera vegada en el carrer de Sant Llorenç de Palma. Si tot va bé, cent anys després, la ciutat de Palma dedicarà tot un any a la seva figura i a la poesia en català per commemorar l'efemèride. Així ho va assegurar la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Nanda Ramon, qui explicà que "tant si estam al Govern de la ciutat com si estam a la societat civil, impulsarem aquest homenatge per a una de les persones de lletres més importants que ha donat la ciutat de Palma".

Es dóna la circumstància que a Barcelona ja s'està treballant de valent en la commemoració de l'any Salvador Espriu, que va néixer el juliol d'aquell mateix any i que va ser amic íntim de Rosselló-Pòrcel. Tant és així que durant alguns anys les despulles mortals del poeta mallorquí varen reposar a Arenys per ordre del mateix Salvador Espriu abans d'arribar al sojorn definitiu a Palma.

Per a aquests actes de celebració, des del Grup 62 ja s'ha encarregat la gran biografia concloent del poeta a Agustí Pons i s'espera que el 2013 sigui el gran any de la poesia a Catalunya.

Ramon assegurà que "Rosselló-Pòrcel és un d'aquests personatges que fan gran una cultura, un poble i una ciutat" i adquirí el compromís de treballar "des d'on estigui en aquell moment" per retre el degut homenatge al poeta.

La figura de Rosselló-Pòrcel, que va perdre la vida al sanatori d'El Brull el 5 de gener de 1938, afectat de tuberculosi, ha viscut diferents reconeixements en els darrers anys: des de la col·locació d'una placa a casa seva (en temps de la regidora Carme Feliu) passant per una exposició comissariada per Xavier Abraham; homenatges a El Brull, Barcelona i Palma amb motiu del 70è aniversari de la mort i l'edició del llibre d'Abraham que recorda la relació entre l'autor d'Auca i Salvador Espriu.

Mentre a Catalunya el programa sobre Espriu comença a perfilar-se ja, tres anys abans de la feina que ha d'honorar un dels majors poetes de la història de la literatura catalana, seria ben necessari que a Mallorca i a Palma es posàs fil a l'agulla per fer el mateix amb el poeta que influí de manera directa en el seu amic Espriu.
Rosselló-Pòrcel, a més a més, va pertànyer a aquell grup de poetes tuberculosos que donà alguns dels literats més brillants de les lletres catalanes, com Màrius Torres i Joan Salvat Papasseït.