El documental, entre la història i la poesia

Jaume Vidal ha coordinat el cicle de cinema a Prada, en el qual participà el director Carles Balagué

El mallorquí Jaume Vidal ja és un assidu a la Universitat d'Estiu i porta el cinema a Prada.

TW
0

Una de les millors unions possibles entre la història i la poesia a l'hora de plasmar-se en una pantalla és el documental. Així va quedar demostrat en la programació de cinema de la Universitat Catalana d'Estiu de Prada, al Conflent, que coordinà el mallorquí Jaume Vidal, qui a més a més també ha estat el responsable d'organitzar els cursos de cinema, dedicats a l'Escola de Barcelona, al cinema palestí, al documental i que féu unes aportacions sobre cinema negre.

Un dels moments estrella de la Univeritat d'Estiu va ser la presència del director Carles Balagué, que aprofità l'avinentesa per presentar-hi la seva pel·lícula La bomba del Liceu. Balagué (1949) va poder debatre amb els estudiants de Prada abans del film. El director de l'aclamada La casita blanca va explicar que "vaig arribar al documental després de fer pel·lícules de ficció" i assegurà que "actualment hi ha quatre o cinc directors que han fet bons documentals i tots molt diferents, amb la qual cosa el gènere no està monopolitzat".

Balagué ha estat també exhibidor de cinema i de documentals -es va encarregar de la programació del cinema Meliès de Barcelona- i afirmà que "ara mateix hi ha una confusió important entre els espectadors, perquè per ventura hem abusat massa del documental. La història no és fàcil i hem de delimitar molt bé què volem fer".
El director de La bomba del Liceu indicà que "el que intento en el meu documental és fer una reflexió sobre la memòria de les persones". Així mateix, apuntà que "avui en dia s'ha viscut una democratització del cinema i del llenguatge" i encoratjà tothom a "fer les seves provatures, a banda del que facin a les escoles de cine. S'ha de ser més autodidacte".

Per la seva banda, el mallorquí Jaume Vidal afegí que "enguany el principal problema que ens hem trobat a Prada ha estat el de la contenció pressupostària, que ens ha obligat a passar les pel·lícules en format DVD. Tot i això, hi ha hagut un èxit de públic molt notable i la gent hi ha respost molt bé, especialment per veure el documental dedicat a la figura del batle Emili Darder". Pel que fa als cursos, prossegueix, "el nivell ha estat molt alt i segurament l'any que ve en dedicarem un al cinema negre".