TW
0

La serra de Tramuntana és una de les fermes candidates perquè l'any que ve sigui declarada Patrimoni de la Humanitat en categoria de paisatge cultural. La sibil·la, en canvi, ho té més difícil. Així ho vaticina el coordinador del projecte de la Unesco sobre el Patrimoni Mundial a Espanya, Àngel Morillas, en una entrevista concedida a dBalears. Serà "una tasca difícil però no impossible", indica. El cant medieval de la sibil·la, dins la categoria de bé cultural immaterial, és també una altra candidatura que opta a la declaració patrimonial, encara que té uns competidors ferms: els castellers i el flamenc.

En l'actualitat, ambdues propostes són en la llista nominativa, pendents de ser avaluades per la Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa (UICN) i pel Consell Internacional de Monuments i Llocs (ICOMOS), del qual Morillas és membre. El veredicte es donarà a conèixer el mes d'octubre. Tot i això, Morillas avança que, en la seva opinió d'observador, "les tasques de documentació i de gestió són fonamentals per aconseguir el beneplàcit dels que porten a terme la valoració tècnica". L'expert afirma també que, "perquè es pugui obtenir el vistiplau de la Unesco, és important assegurar una legislació correcta, a banda d'una bona gestió que demostri que el territori tindrà la protecció i la conservació adequades".

Hi ha una tasca encara més transcendental, que és la "sensibilització de la població i l'obtenció del màxim suport possible", com també aconseguir una major implicació en el projecte. "Ara és quan s'ha de demostrar que la serra de Tramuntana no és només un bonic paisatge, sinó que amaga una impressionant riquesa cultural i un valor espiritual que s'han de conservar al màxim perquè en puguin gaudir les pròximes generacions".

Importància de la nominació
Espanya és el segon estat del món, després d'Itàlia, que té més llocs declarats Patrimoni de la Humanitat, cosa que significa que "l'objectiu que es vol assolir sigui bastant complicat, però res que no es pugui abastar amb una mica d'esforç", afegí el membre d'ICOMOS. Malgrat tot, s'ha de tenir en compte la importància que de per si ja suposa que la serra de Tramuntana opti a aquesta categoria de protecció mundial, a la qual aspiren centenars d'indrets.

Així mateix, Morillas recalcà que "si s'obté la declaració, això no voldrà dir que sigui intocable; de no tocar-ne res a tocar-ne massa hi ha un marge". Aquestes paraules venien a ser un crit tranquil·litzador per a algunes veus crítiques que es pensen que, si s'atorga el títol, el turisme se'n veurà perjudicat. La realitat és diferent, en paraules del coordinador del projecte: "El turisme se'n veuria beneficiat, ja que creixeria en qualitat i deixaria de banda el tòpic de Mallorca com a destinació únicament de sol i platja". "No es tractaria de prohibir-hi res, sinó d'assegurar la màxima conservació de l'espai que es vol protegir. En aquest àmbit, la responsabilitat recau sobretot en tots i cadascun dels habitants a les Illes", sentencià Morillas. Ara bé, caldrà esperar fins al juny del 2011 per conèixer la decisió final del Comitè del Patrimoni Mundial.