TW
0

Cansats, però divertits i després d'haver passat el que alguns consideren "el millor estiu de la seva vida", ahir arribaren a Palma els integrants de la representació mallorquina a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada, al Conflent. Els membres de l'expedició han estat en bona part els responsables de l'augment de participants joves en l'edició d'enguany de la UCE, un dels objectius principals de l'equip rector. I és que la UCE Jove és coordinada per l'Obra Cultural Balear i en formen part molts de mallorquins. També pertanyen a la branca juvenil de la UCE Alejandro Torres Torres i Joan Bujosa Ribas, dos dels valents que pujaren el Canigó, on pogueren escoltar els versos del poema èpic de Jacint Verdaguer amb la veu de Pere Massana.

Joan Mir, vicerector de la UCE, explicà que "el debut de l'actual president de l'equip rector, Jordi Sales, ha estat molt bo i les accions que ha emprès han estat també satisfactòries. Els estudiants tenien fins a 17 ofertes simultànies a la vegada i totes les aules eren plenes, la qual cosa vol dir que la gent assisteix a classe i hem aconseguit millorar el perfil de la Universitat, perquè ja no hi ha merders al vespre i la gent pot dormir si vol".
Mir també manifestà que "el repte de futur és acabar amb la precarietat i assegurar el finançament. Hem d'arribar a un acord amb els poders públics similar al que tenen les escoles concertades i crec que la fórmula seria convertir-nos en una filial de l'Institut d'Estudis Catalans, però com a organisme autònom. Així, ningú no posaria en dubte la qualitat altíssima en l'àmbit intel·lectual de la Universitat". Mir concretà que "n'hi ha altres fórmules, però impliquen una tutela de les universitats que a mi no m'agrada", i assegurà que "Prada sempre serà a Prada i d'aquí no es mourà".

Per la seva banda, el coordinador de l'Obra Cultural Balear, Tomeu Martí, i la vicepresidenta, Marisa Cerdó, declararen que "ser patrons de la UCE significa tenir un peu dins una iniciativa molt positiva en molts d'aspectes. És un punt de trobada de la gent que viu i pensa els Països Catalans. Una altra cosa que ens agrada molt és que és un espai de recuperació de la memòria de la gent que va lluitar pel país i fa un paper vital perquè els joves sàpiguen el que el franquisme va intentar esvair".

Per Nicolau Dols, patró en nom de la UIB, "ha estat una edició molt positiva pel que fa a l'oferta i per l'afluència a les activitats formatives", mentre que Joan Alegret, patró a títol individual i assistent a la UCE des del 1971, assegurà que "sembla que els cursos, en general, han agradat molt a la gent". La Universitat Catalana d'Estiu ha acabat amb el record del bon ambient, com deia Miquel Porter i Moix, i amb l'establiment d'una xarxa de relacions humanes que no té res de virtual i que ajudarà a enfortir el país al voltant del valor del diàleg, el més important de la república independent de Prada.