L'escultura sonora Font,d'Auguste Fix. | M.À.Cañellas

TW
0

Si el temps ha convertit la Torre Cega en un referent tipològic de la vila d'estil mallorquí, els seus jardins constitueixen un paisatge escultòric únic en tota l'Illa. La restauració, iniciada l'any 2004, després que un temporal arrasàs uns sis-cents arbres i causàs danys en algunes obres, permetrà que aquest paisatge es pugui obrir en el futur de manera continuada al públic. I és que el llegat que guarden els jardins, inicialment dissenyats per arquitectes i paisatgistes de la talla de Russel Page, Leandro Silva i Gabriel Alomar, es pot contemplar en un entorn on fins i tot els colors de les flors han tornat als orígens. Així, la replantació de les espècies vegetals s'ha fet respectant els colors de les flors que solien sembrar en cada pastera els antics cuidadors.

És d'aquesta manera que la col·lecció exhibida a les dependències, en la qual figuren artistes com Auguste Rodin, Eusebio Sempere, José Manuel Alberdi, Martín Chirino, Juan de Àvalos, Apel·les Fenosa i Xavier Corberó, torna a lluir de la mateixa manera que ho va fer quan la família March decidí obrir per primera vegada les portes de l'antiga residència estival. Aquesta obertura a l'harmonia visual dels jardins va fer que tothom pogués contemplar com l'art i la natura dialoguen a Cala Rajada.

Ampliació

Amb tot, cal destacar que la col·lecció exhibida a la Torre Cega s'ha ampliat amb peces procedents del palau March de Palma. L'augment ha fet possible la nova realitat de la parcel·la: amb prop de sis-cents pins menys, el que era un jardí sota l'ombra dels arbres s'ha adaptat a una nova realitat amb més llum i més espai lliure. En aquest lloc les noves escultures de Marcel Martí, César Muntanya i Agustín Cárdenas dialoguen ara amb les oliveres que les envolten. De fet, a la Torre Cega l'art ha dialogat sempre amb la naturalesa, un espectacle al qual fa prop d'una dècada ningú no hi podia assistir, perquè la visió era desoladora.

Una vegada els jardins han estat restaurats i oberts al públic, seguint el desig de Bartomeu March, la fundació que du el seu nom ha permès convertir el diàleg entre l'art i la natura en una conversa, en la qual els visitants tenen un paper fonamental. Per fer possible que tothom pugui gaudir d'aquesta experiència artística, des de la Fundació Bartomeu March Servera treballen conjuntament amb l'Ajuntament de Capdepera per poder oferir un horari de visites estable durant tot l'any.

A més, precisament per estimular les visites als jardins, la Fundació Bartomeu March, amb la Fundació Banco Santander, ha inaugurat l'exposició Abstracció i paisatge a Cala Rajada, una mostra que aplega vint de les pintures més representatives de l'avantguarda espanyola dels anys seixanta i setanta del segle passat. Així, hi figuren Antoni Tàpies, Josep Guinovart, Manuel Millares, Eusebio Sempere i Fernando Zóbel. De moment, els jardins i l'exposició pictòrica es podran visitar gratuïtament fins al pròxim dia vint-i-dos d'agost. Això sí, abans cal apuntar-se a una de les quatre visites guiades que es realitzen cada dia al Centre d'Informació Turística o al telèfon 971 819 467.