A final de juny, un jove de Porto Cristo, Joan Miquel Riera, de 19 anys, es plantà a Moscou amb la motxilla carregada de personatges fantàstics i una pregunta a la butxaca: qui contà les rondalles a mossèn Antoni Alcover? "Fent comptes -reflexionà el mallorquí-, era impossible que una ment humana pogués recordar les més de 400 rondalles de què consta el recopilatori. Algú els hi havia de contar i la meva feina ha estat localitzar aquestes persones i els seus descendents".
Aquest fou el punt de partida del treball de recerca que Riera es plantejà en finalitzar els estudis de Batxillerat, que, en el seu cas, i havent cursat aquesta etapa a Barcelona, és una tasca obligatòria i amb molt de pes dins la mitjana del curs. Amb un gran suport de la Fundació Alcover de Manacor, el jove començà a trescar pels pobles de l'Illa a la recerca dels més de 200 noms que consten en el volum del capellà. Fou "una gesta molt difícil, tenint en compte que hi ha molts de pagesos que pareix que se'ls hagi empassat la terra i són difícils de trobar", digué l'estudiant, raó per la qual el seu treball continua encara en procés a l'espera algun dia de poder-lo publicar "complet i en les millors condicions. Sé que som jove i que no som filòleg, però em vull guanyar el respecte de la gent", apunta. El seu estudi, indica, és sobretot "un homenatge" a aquests 227 contadors que cità Alcover en el recull de rondalles.
Camí de Moscou
Tanmateix, seguint amb la història, aquell treball de final de curs rebé la nota de matrícula d'honor i, sent també un dels millors de la promoció, entrà a formar part del certamen Exporecerca jove de Catalunya, en què es reuneixen els millors estudis de recerca de tot el Principat. Riera s'endugué aquí el primer premi en la categoria 18-30 anys i també el premi especial Magma en arts i lletres, fet que li donà el passatge per participar en l'Expociència Europea Internacional, duita a terme a Moscou a final de juny, i li obrí les portes a noves cites de joves investigadors d'arreu de l'Estat i de més enllà. En els propers mesos, Riera passejarà les rondalles mallorquines al Galiciència 2010 i també ha estat un dels 40 seleccionats per participar en el certamen Jóvenes investigadores, del Ministeri d'Educació Espanyol.
Aquest món, el dels joves investigadors -entenent el terme com aquells que s'hi dediquen abans de fer una llicenciatura o fora del món professional- ha calat amb força dins el jove manacorí que, tornat a Mallorca, ha decidit fundar també la primera Associació de joves investigadors de les Illes Balears. Així mateix, feim, però, una aturada a l'aventura russa de mossèn Alcover i Joan Riera. "En fires com la de Rússia, hi participen més de 1.000 joves investigadors del país i un milenar més de la resta del món. Quan parlam d'un concurs, el que has de fer és defensar el teu treball davant un jurat, però en el cas de Moscou, que era una fira, has de muntar un estand, tan atractiu com sigui possible, i mirar de captar la gent i tancar algun negoci.
En el meu cas, sabia que no era fàcil de vendre el meu estudi -com sí ho poden ser investigacions més de caràcter científic- però em sorprengué molt l'interès que generaren a Rússia les rondalles mallorquines, sobretot pel fet que estiguessin escriten en un idioma diferent al castellà, fet que generà molta espectació", manifesta el jove, que explica també com "la russa és una societat que cuida molt les seves tradicions antigues i populars i, per això, crec que el tema de les rondalles els féu certa gràcia". Aquest estiu, Riera ha presentat el seu estudi per alguns pobles de Mallorca. Primer ho féu a Porto Cristo i, dijous, obrí també les festes de Sant Llorenç des Cardassar. Aquesta conferència l'espera repetir per poder donar a conèixer també la tasca d'aquesta nova Associació de joves investigadors, que just acaba de néixer.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.