L'escriptor valencià Joan Francesc Mira serà l'encarregat enguany d'impartir la lliçó inaugural de la 42a Universitat Catalana d'Estiu (UCE). La seva presència serà, així, una de les novetats que es presenten en aquesta nova cita dels Països Catalans a Prada. "La inauguració d'aquest encontre sempre havia estat un acte institucional, més polític que acadèmic, de manera que enguany, amb la incorporació d'una lliçó inaugural, ens posam al nivell de totes les universitats", indicà ahir Nicolau Dolç, vicerector de la UIB, una de les entitats participants.
Com ja és habitual, la implicació illenca en aquesta trobada serà important. Devers un centenar de persones, entre alumnes, professors i artistes, formaran part de l'expedició balear a Prada entre els dies 16 i 24 d'agost. Aquests desplaçaments són subvencionats en part pel Consell de Mallorca, Sa Nostra i l'Ajuntament de Palma. Aquesta darrera institució col·labora activament per primer pic amb la Universitat i hi supleix el buit deixat pel Govern balear, que enguany no ha fet aportació econòmica a l'esdeveniment.
Poesia i història són eixos vertebradors d'aquest nou encontre acadèmic. Es tracta de dos vessants que coincideixen amb el centenari del naixement de Màrius Torres, poeta, i el de Jaume Vicens Vives, historiador, com també amb el 150è aniversari del natalici del poeta Joan Maragall i el 50è de l'aparició del làser.
La presència de docents de l'Arxipèlag és molt destacada en l'apartat de literatura i lingüística i per la UCE hi passaran noms com Joan Alegret (Poesia. El centenari de Màrius Torres); Gabriel Bibiloni (Pompeu Fabra i les Illes Balears); Carles Cabrera (Estat de la crítica literària en català); Nicolau Dols (La traducció poètica); Francesca Llodrà (El dret civil balear); Bernat Joan (Un projecte lingüístic per a Europa); Gonçal López (Pirates catalans); Miquel Pasqual (Els audiovisuals, eina per preservar la veu i la memòria); Perfecto Cuadrado (Pessoa); Antoni Riera (El centenari de Jaume Vicens Vives); i Jaume Vidal (Anotacions sobre el cinema negre).
Així mateix, viatjaran a Prada Sachimi Sasaki, que hi dirigirà un taller de japonès; Mateu Matas i Macià Ferrer, que n'impartiran un de gloses; i Margalida Socies, que hi durà la tècnica del ball de bot. En l'apartat musical, el grup Oprimits participarà en els concerts preparats per animar les jornades universaritàries al costat de formacions com Dept i La vella dixieland. Bartomeu Mestre, Balutxo, hi presentarà la revista La nostra terra i, en l'apartat cinematogràfic, s'hi projectaran films com Damià Huguet, de Jaume Vidal; Càntic, d'Antoni Maria Thomàs; Miquel Bauçà, poeta invisible, d'Agustí Villaronga; i La passió d'Emili Darder, de Pere Salom.
Joan Mir, un dels patrons de la Fundació de la UCE i professor de la UIB, explicà que la crisi també havia passat factura a la cita nord-catalana: " De 600.000 euros, haurem passat a 450.000 o 500.000", manifestà. De les Balears, hi ha de moment 72 matriculats, 32 dels quals prendran part en la UCE Jove, per a al·lots i al·lotes de 15 a 17 anys.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.