Entre les moltes activitats hi hagué un concert de cantautors. | Kika Triay

TW
0

Aquest és un cap de setmana dedicat a la llengua i a la cultura catalana a Ferreries. És la primera vegada que l'Acampallengua arriba a Menorca i deixa enrere una desena d'edicions a Mallorca. Centenars de joves procedents dels territoris de llengua catalana, tot i que amb especial assistència de mallorquins i menorquins, acudeixen a aquesta trobada amb la voluntat de reivindicar la normalització de la llengua, però també amb moltes ganes de festa i de passar-s'ho bé. "És una manera de crear espais de lleure potenciant la llengua", explica la presidenta d'Acció Cultural de Menorca, Marta Fuxà, i en comenta que s'hi han superat les expectatives d'assistència, perquè a la zona d'acampada hi ha gairebé tres-centes persones.

El manifest d'enguany destaca que l'Acampallengua és un "encontre obligat per als qui creuen en l'idioma i la cultura propis i els estimen. Es tracta d'usar la llengua en la vida diària per fer present el català, per apropar-lo a la població immigrant i per identificar-se al món." Però en aquesta edició, i justament aquesta setmana, és gairebé impossible no parlar de la sentència del Tribuanl Constitucional sobre l'Estatut. Aquest tema també ha tingut cabuda en el manifest de 2010, tot i que els organitzadors deixen clar que l'Acampallengua no té cap tipus d'intenció política.

En la jornada d'ahir hi hagué temps per a infinitat d'activitats i, de fet, joves i no tan joves gaudiren de tota l'oferta lúdica i hi participaren. S'hi incloïen tallers de trunyelles, estampació de camisetes i escalada fins a representacions de teatre, passant per partits de bàsquet, jocs infantils i actuacions de cantautors. Però, sense cap dubte, el plat fort era al vespre, de la mà d'un concert de rock en el qual sonaren L'infant terrible, Pèl de gall, Espina, Barrumbada i els consagrats Obrint Pas.

L'Acampallengua coincidí també amb el partit de la selecció espanyola al Mundial. Aquí, però, no es va veure cap bandera ni cap samarreta de la selecció. Als no amants del futbol els era igual que guanyàs o perdés, encara que s'estimaven més el triomf del Paraguai. "Com que ni França ni Itàlia no són al Mundial, la millor opció és que perdi Espanya", comentava una de les al·lotes participants.

Per a Menorca representa tot un repte organitzar un esdeveniment d'aquesta classe, encara és prest per parlar de pròximes edicions, tot i que, pel que s'ha pogut veure, no s'ha de descartar.