TW
0

Aquest artista francès ha treballat sempre en l'àmbit de l'art concret. Aquest terme no és sovint entenedor, encara que per alguns és més bo de comprendre quan es tracta d'un plantejament pictòric que es basa, principalment, en l'abstracció geomètrica i és, per tant, oposat a qualsevol activitat formalista i naturalista.

L'art concret amb el qual treballa Tchetverikoff és oposat als realismes socials, surrealismes i expressionismes, com és l'abstraccionisme anomenat líric, per un individualisme mancat de rigor i de programa. Podríem dir, que malgrat les definicions de Theo van Doesburg de Max Bill i de Kandinsky, pot ser que el fet més important d'aquest corrent sigui el sentit cerebral i l'origen científic.

L'art de Tcchtverikoff s'inclou en el llenguatge sense cap element subjectiu, en la llibertat absoluta del resultat respecte de qualsevol model natural. Transcorre, així, en el repertori de la lírica, el color la forma, l'espai i el volum.

Amb elements concrets, o sigui geomètrics, aquest autor crea jocs de formes que a primera vista semblen, sovint, imposibles. De fet, trenca les línies blanques que delimiten espais de color, de manera que unes són més llargues que d'altres.

Tota l'exposició de l'espai Carcorart de Ciutat té un denominador comú, que són els colors blanc i blau, aquest darrer en dues tonaliats: una de més obscura i l'altra, més de color de cel. Cal pensar que tan forts com el blavet que es posava a la roba per fer-la blanca són els colors de les cases de Sitges, la població propera a Barcelona on viu i treballa l'artista des de fa molts anys.

Tchetverikoff treballa alternant diferents mides acotades, sempre, per les línies blanques. En el seu art, el concepte és l'objectiu i la superfície de la tela en constitueix l'única definició. Cal dir que fa feina sempre amb formes geomètriques, però no hi inclou l'estructura inamovible que aquest moviment representà a Rússia durant els anys anteriors i posteriors a la Revolució.

El seu constructivisme ens tramet pau i relaxació, tant pel joc de formes com pels colors utilitzats. Es tracta d'una obra racional però que té, al mateix temps, un important element poètic que, malgrat no incloure elements naturalistes, s'hi evidencia ben aviat.

En una actitud rau aquest tipus d'art: en una autosuficiència de producció plàstica i en un llenguatge que pogués ser codificat. Eren, en principi, unes maneres de treball que no deixaven lloc, o molt poc a dir, a la creació dels artistes. A l'Estat espanyol, van sorgir molt bons treballs concrets en la segona part del segle XX, entre els quals hi ha l' obra de Tchetverikoff. Totes aquelles creacions es mostraren en una magnífica exposició comissariada per Luis Caruncho, un dels artistes, al Centro Cultural Cond Duque, de Madrid, fa uns vint anys i recollida en un magnífic catàleg en el qual vam col·laborar. És una exposició que val la pena visitar.

Espai Carcorart
Can Ribera 3, baixos
Ciutat