Centenars de persones es reuniren ahir horabaixa en el pati de la Misericòrdia per celebrar la jornada Viu la llengua. Es tracta d'una vetlada de caràcter intercultural en què es reivindicà l'aprenentatge del català com a llengua d'integració. La festa estava motivada pel lliurament de diplomes d'assistència a quatre-cents dels alumnes que havien assistit en els darrers mesos als cursos d'iniciació al català organitzats pel COFUC, el Projecte D i l'associació Paraula.
Molts dels nouvinguts, entre els quals hi ha immigrants de tots els continents, veuen el català com una eina necessària per adaptar-se a una nova cultura. És el cas de Boubadacar Digwe, procedent de Senegal, qui amb el seu diploma a la mà afirmà que era "lògic i molt interessant saber l'idioma d'aquesta terra quan hi has vingut a viure". Digwe ja havia cursat classes de català amb anterioritat i ahir afegí vint hores més al seu currículum. Un cas semblant és el de la marroquina Ouafila, qui fa dos anys que viuen a Mallorca. "M'agrada molt la sonoritat del català i em va motivar per iniciar-m'hi", afirmà l'al·lota mentre les companyes afegien que "si has estudiat francès, estudiar català no és gaire difícil".
L'equatoriana Angélica Mendieta, en canvi, no havia aconseguit agafar la mesura al català. És per això i per la feina que s'animà a apuntar-se a un curs d'iniciació després d'haver viscut nou anys a Mallorca. "Entenc una mica el català, però a l'hora d'expressar-m'hi sempre m'ha costat molt i vull millorar-lo", comentà Medina, treballadora de l'hoteleria.
Mentre les taules del COFUC, Projecte D i Paraula continuaven donant diplomes als nouvinguts, l'actuació del grup d'acròbates Kenyan Boys protagonitzà un dels moments més destacats de l'horabaixa. Les cabrioles, els balls i l'espectacle de la dansa dels llimbs que oferiren quatre dels ex-alumnes d'aquests cursos arrancaren els aplaudiments dels assistents.
Més tard, el grup Projecte d'Efak animaria la vetlada amb les reinterpretacions modernes de les cançons de Guillem d'Efak. Les lletres del manacorí s'han impartit en tallers.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Bonica aquesta notícia! M'agradaria conèixer el projecte, ja que coordino classes i un taller literari en català a la meva ciutat, Santa Fe, a l'Argentina.Gràcies i enhorabona!