Un any més la campanya d'excavació al jaciment de Son Peretó a Manacor ha arribat al final anual amb la bestreta de més coneixements i més història d'aquells habitants i aquelles persones que entre els segles V i VIII "feren funcionar" el jaciment.
Segons assenyalà Mateu Riera, arqueòleg que ha dirigit l'excavació, "enguany, seguint la feina feta en les campanyes anteriors, s'han excavat els voltants i l'interior del baptisteri", una edificació de planta quadrada que precedeix la basílica pròpiament dita i que ja fou excavada a l'interior els anys 80, tot i que no van obrir les tombes que s'hi trobaren.
Enguany, en les tasques que s'han realitzat al llarg de tot el mes de juny, s'han excavat quatre tombes, totes corresponents a homes i dues ja havien estat espoliades. Així i tot, el procés ha servit per poder datar els enterraments, gràcies a la sigilata africana (ceràmica). Així mateix, en aquesta campanya s'han excavat tots els voltants de les dues piles baptismals, la gran és més antiga i la petita, més moderna, on també s'han trobat un gran nombre de tombes i dos rentapeus a cada costat d'un dels braços de la pila gran.
Una de les troballes més importants d'enguany han estat el penjoll de nacra i una moneda que s'han trobat en una de les habitacions. La moneda servirà per datar-ne les troballes. En aquest mateix espai, s'hi ha descobert una llar de foc i una sitja que encara no ha estat excavada.
Magdalena Salas, directora del Museu de Manacor, destacà que hi han participat un grup de joves procedents dels Estats Units, Canadà i Austràlia amb la Fundació Arcospain, que ajuda per primer cop en les excavacions de SonPeretó.
El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Manacor, Bernat Amer, i el regidor d'Agricultura, Antoni Sureda, acompanyaren el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà, en la visita al jaciment. Els tres coincidiren a destacar la importància d'aquestes excavacions i n'asseguraren la continuïtat tant a Son Peretó com a l'Hospitalet Vell.
Les feines seguiran alguns dies més per després procedir a analitzar-ne el material que s'hi ha desenterrat. Més endavant es col·locaran els cartells indicadors i explicatius del que ha significat aquest jaciment per a la història de l'Illa.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.