TW
0

Dues associacions, la marroquina Chouf per a la promoció del còmic al Marroc i la mallorquina Associació d'amics i víctimes del còmic, preparen un intercanvi entre dibuixants dels dos territoris per a l'any que ve i que donarà com a fruit una publicació conjunta, a mode de catàleg, i una exposició itinerant. "La idea és que quatre dibuixants, dos de cada indret, convisquin durant uns dies a l'altra banda i facin feina conjuntament sobre la realitat d'uns i altres", comentà Joan Miquel Morey, president del col·lectiu balear. Aquestes declaracions les féu durant la sisena edició del Festival internacional del còmic de Tetuan, que va tenir lloc entre el 24 i el 29 de maig.

"La residència es farà entre el darrer trimestre de l'any i el primer de l'any que ve amb l'objectiu de mostrar el resultat durant la propera fira Còmic Nostrum de Palma, l'abril, i en el Festival de Tetuan, el maig següent", afegí Morey.

El festival marroquí, que organitza l'Institut Nacional de Belles Arts, passarà a ser coordinat en la següent edició per l'entitat Chouf. La seva relació amb Amics i víctimes del còmic, amb la implicació d'institucions com l'Ambaixada espanyola a Rabat, la seu de l'Agència espanyola de cooperació internacional i desenvolupament al Marroc i l'Institut Cervantes, i possiblement l'Institut Ramon Llull, permetrà l'intercanvi entre els dibuixants. Hi ha un precedent en la col·laboració entre artistes d'historietes mallorquins i marroquins en l'edició de l'any 2009 de Còmic Nostrum, en què participà el dibuixant Mohammed Nadrani com a autor convidat.

D'altra banda, el dibuixant mallorquí Rafel Vaquer assistí al Festival de Tetuan i presentà l'exposició Territori Vaquer. El muntatge, que ha estat pratrocinat per l'Institut Ramon Llull, reuneix una mostra del treball de Vaquer entre els anys 1975 i 2000. A més, aquesta mostra de l'illenc fa part de la gran exposició col·lectiva juntament amb els artistes africans, francesos i belgues convidats al festival. "Ens va fer molta gràcia descobrir un saló del còmic al Marroc i poder-hi participar ha estat una experiència interessant", declarà Vaquer, qui apuntà que "descobrir el còmic que es fa a l'Àfrica és molt enrequidor".

De les conferències i els tallers d'artistes profesionals, destacà la projecció d'una animació egípcia de propaganda antinazi realitzada l'any 1939. El certamen homenatjà també el novel·lsita Mohamed Azeddine Tazi i l'Institut Cervantes de Tetuan inaugurà una exposició col·lectiva de dibuixants espanyols i titulada La ciudad de Latón.
En total, fins a catorze estats han pres part del Festival de còmic d'enguany: nou del continent africà, quatre europeus i un provinent dels Estats Units.