TW
0

Passaven les sis del capvespre d'ahir quan un grup d'investigadors de l'Institut mediterrani d'estudis avançats (Imedea) i de la Federació Balear d'Espeleologia s'endinsaven dins les entranyes de la cova del Pas de Vallgornera. Era l'inici d'una expedició paleontològica sense precedents a l'Illa i que pretén recollir mostres òssies dels centenars de Myotragus que es troben al seu interior.

Fa prop de cinc anys que els espeleòlegs localitzaren a Llucmajor aquestes restes, que, amb el temps, han estat estudiades per Pere Bover. És un llegat que, per cert, pot tenir entre dos i tres milions d'anys i, com avançà dBalears el febrer passat, podria suposar la troballa d'una baula perduda en l'evolució de l'espècie de la desapareguda cabra rata.

L'equip quedarà dins la cova fins diumenge, quan un altre grup d'espeleòlegs anirà a recollir-los, segons comentà el president de la federació, Guiem Mulet. "El trajecte per arribar fins a les restes no és senzill, cal preparació", recordà. El jaciment paleontològic es troba en una galeria d'entre 250 i 300 metres de llargària gairebé al final de la cova, que té 65 km. "Seran necessàries unes quatre hores d'expedició per arribar-hi", indicà Mulet just abans d'entrar. Diumenge hauran de desfer el camí, la qual cosa suposarà quatre hores més.

Per la seva banda, el professor Pere Bover, investigador de l'Imedea i també impulsor de la campanya, assegurà que la tasca serà difícil però que val la pena per la gran quantitat de material a estudiar. "Haurem de ser molt selectius amb les mostres i en comptes d'excavar aprofitarem al màxim els forats naturals per veure si hi ha més restes òssies", explicà. Bover serà acompanyat per un professor nord-americà expert. Una vegada guardat el material, l'equip d'espeleologia recollirà els bidons i els durà fins a la sortida de la cova, on seran classificats per realitzar posteriorment la investigació.

Val a dir que aquestes restes de Myotragus representen peces clau per conèixer el patró evolutiu de l'animal entre el Myotragus antiquus i el Myotragus koppei. Ara bé, a l'indret també s'han localitzat ossos de rata cellarda, diversos ocells, ratapinyades i una sèrie de serps fossilitzades. Tots tenen dos mil anys d'antiguitat. Caldrà esperar fins demà diumenge, quan surti l'expedició, per conèixer els primers resultats del treball.•