Foren molts els ciutadans que s'acostaren ahir horabaixa fins a l'emblemàtic passeig ciutadà per escoltar el pregó de Margalida Capellà, que definí la Fira com un "pont entre pensaments i cultures". Com cada any, un estol de polítics també es congregà sobre el Born en el dia de l'obertura oficial. Després, la comitiva va recórrer els 27 expositors de la mostra literària mentre la pregonera conversava amb amics i ciutadans que s'hi acostaven per donar-li l'enhorabona.
"L'escola ha de reprendre el sentit pel qual va ser creada i allunyar-se d'aquest circ en què l'han convertida", apuntà Capellà en la primera part del discurs, centrat principalment en la censura cultural del govern franquista quan els colpistes cremaven els llibres del poble, una temàtica que Capellà coneix perfectament. La segona part es convertí en una ferma declaració de principis a favor de la literatura com "a finestra oberta al món". No hi faltaren retrets cap a "una força política, majoritària a Balears" i pels seus "intents d'infravalorar la llengua catalana". "Ja ens ha tocat", remugava fluixet l'exconseller Francesc Fiol que, devora José Maria Rodríguez, no aplaudiren el discurs. "Tal vegada la lectura, als dirigents d'aquesta formació política, els faria canviar d'opinió i els faria veure que van en contra dels drets més irrenunciables del poble", continuà la pregonera, a més de clamar perquè Mallorca no sigui una rèplica de Miami Beach.
En acabar, polítics i ciutadans recorregueren els aparadors que quedaran al passeig del Born fins al diumenge 4 de juny. Al capdavant de la passejada 'política', el president del Gremi de Llibreters, Francesc Moll, que guià la presidenta del Parlament, Aina Rado; la presidenta del Consell, Francina Armengol; el conseller de Cultura, Bartomeu Llinàs; el seu homòleg insular, Joan Font; i la batlessa de Palma, Aina Calvo, pels viaranys del món literari ciutadà.•
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
A quina república es refereix? A la criminal de l'any 1931 o a altra que només existeix, ara per ara, a la seva imaginació?
Gracies Margalida per es teu discurs defensant sa nostra llengua. Es polítics pensen en criteris electoralistes però tu penses amb so cor. Gràcies també a ton pare un dels millors autors de teatre en mallorquí que hem tengut a casa nostra. Sa nostra llengua, una llengua sense fronteres és digna, A Catalunya ho saben bé i la defensen com toca, aquí encara anam amb baverai.
Molt ben dit! na Capellà a bana d'haver esta unagran mestra de català, matemàtiques i coneixement del medi, de periodista i escriptora, és de les poques que posa cor i ànima defensant sa llengua, SENSE SUBVENCIONS. No com altres que no eabem si la continuen defensant per no perdre-les. Una forta abraçada Capellà d'un antic alumne teu de la Immaculada.
Extraordinari pregó,Margalida! Gràcies per la defensa de la nostra llengua .Molt bones les paraules dirigides cap a l'ensenyament, a veure si qualcú obre els ulls;ja és ben hora!
Extraordinari! Paraules plenes de veritat. Ja no hi estam acostumats. Enhorabona! Xisca
Un pregó molt valent i molt digne, Margalida. La denúncia directe a un parti sobre l'odi a la nostra llengua va ser tot un encert. Gr`cies.
Ets la millor Margalida!! moltes gràcies per la teva tasca!!! El llibre dones republicanes es una maravella!
Na Margalida, juntament amb el seu germà Llorenç, és una de les veus més dignes que tenim. Allò que fa mal d'ulls és la foto dels polítics "presidint" la lectura del pregó. Semblen els vigilants censors de la llibertat!
Ui, quant psociata retratat, a la foto ...
Visca els llibres! Morin els escriptors!