L'exposició On roman l'esperit del Casal Solleric. | Jaume Morey

TW
0

Un estudi publicat aquest mateix dilluns confirmava que les Balears, en tema de museus, estan d'allò més ben situades. N'hi ha un total de 73 i som així la quarta província en nombre de sales expositives, per darrere de Madrid (que en té 132), València (81) i Múrcia (78). Així, ahir, Dia internacional dels museus, era una bona oportunitat per trescar entre peces, pintures, instal·lacions, patrimonis i altres manifestacions artístiques. Ho era perquè, en primer lloc, la majoria de centres permetien entrar-hi de manera gratuïta i ho era també perquè ja cap al tard -els museus tancaren ahir a les 10 del vespre- es convertiren en un espai agradable on conversar, contemplar i rapinyar, de passada, algun canapè.

L'horabaixa era un bon moment per visitar els museus més perifèrics de la ciutat aprofitant el bon temps que feia. A Bellver, la fortificació quedava desprotegida de barreres. Un cartell hi anunciava que avui era el Dia dels museus i que l'entrada hi era de franc. Això fou l'únic que trobaren els turistes a l'hora de traspassar les portes del castell. "Free, today is free...", només se sentia. A dins: tot obert. Les sales, el museu de la ciutat i la torre de l'homenatge, que ahir tornà a oferir unes exitoses visites guiades als turistes i residents.

Un altre focus d'atenció fou la Fundació Pilar i Joan Miró, que ahir obrí amb noves peces provinents del Museu de Mallorca -entre ceràmiques pretalaiòtiques i murals del 1300- en una nova iniciativa de la institució balear, ara afectada per obres i que ha cedit part del seu fons als centres de Ciutat. En aquest sentit, també el Museu Diocesà mostrava nous materials del nostre patrimoni passat. Amb els doblers que un s'estalviava en no pagar entrada, era una gran oportunitat per endur-se qualsevol catàleg de la Fundació Pilar i Joan Miró a preus irrisoris. Gairebé de broma.

La ruta cultural pels museus de Palma feia igualment una aturada al museu Krekovic que, situat al polígon de Llevant, és un dels més desconeguts i oblidats dels ciutadans. La seva tranquil·litat -amb prou feines hi van els turistes- oferia ahir un espai fresc, ple de calma, per perdre's entre els paisatges indians del pintor croat resident a Mallorca. Com a premi, el visitant podia endur-se també, i de franc, una de les publicacions editades per la institució en els darrers anys. L'activitat s'intensificà al centre de Palma a partir de les set de l'horabaixa i amb un públic ja pràcticament local. Del Baluard, més que publicacions, allò que podies endur-te a casa, de franc, eren els mobles reciclats que durant quatre dies el col·lectiu Basurama havia anat realitzant amb materials vells i abandonats. El públic podia escollir entre un llit amb rodes, una butaca amb eixugador de perruqueria i unes cadires fetes amb cordills. Així mateix s'hi inaugurà el projecte Nàufrags, realitzat per la unitat de Mitja Estada (Lluerna) de l'Àrea de Salut Mental de Gesma.

Dansa i barbacoes

Cap al vespre era, a més, un bon moment per a la dansa o la performance. Així, el passadís del museu del Baluard es convertí en una espècie d'espai zen en què els participants d'un taller de Mercedes Boronat meditaven com si fossin una obra més del museu. A la mateixa hora, al Casal Solleric eren les alumnes del Conservatori Professional de Dansa les que es movien i transportaven el públic entre les escultures de l'exposició On roman l'esperit. El Museu de Mallorca, que de moment té les sales tancades per obres, no fallà a la cita i clogué la jornada amb la tradicional festa dels museus, on es reuniren una bona colla d'artistes i també el conseller de Cultura, Bartomeu Llinàs.

Per celebrar l'efemèride, muntà una barbacoa amb la qual els presents gaudiren de la millor carn torrada i escalivada. I d'aquesta manera acabà la jornada, en la qual, així mateix, tingueren gran protagonisme els museus de la Part Forana. Tot i això, com heu pogut veure en aquest article, només n'hem esmentat un total de set. Fins a 73, queden encara molts de centres per visitar i teniu 365 dies, fins al 18 d'octubre de 2011, per conèixer-los detalladament.