TW
0

Viatjar amb instruments no és fàcil. La caixa d'un violí, per exemple, té el mateix volum que una maleta petita d'aquestes que es pot pujar a les cabines de l'avió, "però és més llarga i això de vegades et pot posar pegues", explica el violinista Daniel Ispas. "Una vegada, fins i tot, li vaig haver de pagar un seient com si fos una persona", afegeix. Facturar-lo, impossible, perquè un violí pot arribar a costar tant com una casa de fa uns anys. "Pensa que la meva viola val més de 90.000 euros", apunta un altre músic.

És per això que, quan arribes a un aeroport i trobes prop de 80 persones que duen estranys objectes a l'esquena, ho veus ben clar: l'Orquestra se'n va de gira. En aquest cas, no era un tour per diferents escenaris, sinó una important i única cita a la ciutat de Viena, un dels redols més estimats i aspirats per tots aquells que un dia decidiren moure's entre partitures.

L'organització d'aquest concert de l'Orquestra Simfònica a Viena fou una iniciativa de l'Associació austríaca d'amics de Mallorca. Després de fer, durant més de 16 anys, diferents actuacions a Ciutat, l'associació austríaca ha canviat les tornes i aquesta vegada, coincidint amb el centenari de la proclamació de l'arxiduc Lluís Salvador com a fill il·lustre de Palma, ha estat la música illenca la que ha viatjat fins a Viena.

El president de l'Associació, Josef G. Egger, ho digué als seus compatriotes, devers 600 persones que assistiren a l'esdeveniment. "Mallorca no només és Palma i l'Arenal. És com una diadema amb molts diamants: la serra de Tramuntana, les cales, la seva infraestructura... i un d'aquests diamants és aquesta orquestra", digué a l'auditori.

L'escenari del concert fou el majestuós ajuntament de Viena. De fet, en una ciutat imperial on tot és monumental i enorme, la casa consistorial no podia quedar enrere. En un dels múltiples claustres del centre, i amb una coberta mòbil (que en aquests països ja se sap que la pluja amenaça constantment), Salvador Brotons, el director, i la seva orquestra desplegaren tot l'arsenal. Fou durant l'assaig general que la pluja començà a caure i els músics temeren el pitjor. "No sé jo si amb aquest renou de pluja quedarà bé el concert", es lamentava Brotons. Però fou només un ensurt, perquè a l'hora de l'actuació l'única remor que acompanyava els músics era la piuladissa dels ocells que veien destorbat el seu descans habitual. "Pareixien molestos amb la música -comentà la contrabaixista Iana Dimitrova-, però en el fons no feren res més que augmentar la poètica del moment".

Abans de l'inici de l'actuació, l'ajuntament de Viena féu una recepció a l'expedició mallorquina, formada per la batlessa de Palma, Aina Calvo; la regidora de Cultura, Nanda Ramon; la directora adjunta de l'Institut Ramon Llull, Fanny Tur; i l'ambaixador espanyol a Àustria, el mallorquí Josep Pons. Així mateix hi eren els membres de l'orquestra, de rigorosa etiqueta, i un grup de prop de 40 persones, entre particulars, abonats de l'orquestra i subscriptors del Grup Serra, que també viatjaren fins a les terres de l'Arxiduc.

Ovació

Tornant a l'escenari, el concert s'inicià amb el poema simfònic Mallorca, de Baltasar Samper, i prosseguí amb el Concert per a piano número 1 de Franz Listz, en el qual col·laborà la pianista solista Barbara Mosser, que fou molt aplaudida i que acabà de fer sintonitzar el públic vienès amb la música de l'orquestra balear.

Després d'una aturada, que estigué regada amb vins de Can Majoral i productes típics de les Illes, el concert continuà amb la Dansa hongaresa, també de Listz, i Sombrero de tres picos, de Manuel de Falla. L'ovació final propicià l'ambient perfecte per interpretar una de les petites joies que Salvador Brotons compongué ara fa 11 anys en homenatge a les Balears i que fusiona diferents cants tradicionals de cada una de les Illes. "Ser a Viena i sentir Sor Tomaseta ha estat molt bonic. Amb els pèls de punta...", digué una de les mallorquines desplaçades fins a Viena. La popular Boda de Luis Alonso féu acabar l'actuació amb el públic dret. L'èxit havia estat assolit. "L'orquestra mereixia aquest concert. Per ells ha estat una pujada de moral molt important. En una època que no és fàcil, en què tot són retallades, que un públic com l'austríac et reconegui així la feina t'anima molt", digué Brotons.

La visita de l'Orquestra Simfònica a Viena ha estat fugaç, ja que avui mateix, a les 12 hores, ofereixen un concert familiar, amb un programa molt similar, a l'Auditòrium de Palma. Per a aquesta actuació, l'orquestra ha hagut de llogar alguns instruments, perquè el camió que ahir sortí de Viena amb els contrabaixos, violoncels, trompes, percussions i altres de gran format que no es poden facturar és encara de camí a Mallorca. I és que moure una orquestra sencera, ja ho hem dit, no és gens fàcil. Però quan es fa, l'èxit està assegurat.