Des del despatx del polígon de Can Valero, on té l'editorial, Francesc Moll mira orgullós la col·lecció de sis discos compactes que ell mateix ha editat i que des d'avui dBalears regala de franc als seus lectors dominicals.
Les Rondaies d'Antoni Maria Alcover foren propietat del vostre pare. Hi teniu una estreta relació, doncs.
Com a tots els nins, els meus pares me n'explicaven de petit. Però els meus records de les rondalles d'Alcover es remunten a l'edat de sis o set anys, a la gran biblioteca del meu pare. Llavors agafava una escala i m'enfilava fins a les fileres més altes de llibres. Allà hi havia els exemplars de les Rondaies d'en Jordi des Racó. Sempre en triava els volums més antics, perquè m'agradava més l'enquadernació, i em passava hores llegint-les.
Ja éreu més gran quan les sentíreu per la ràdio?
Sí, fou el director de Ràdio Popular, Guillem Fiol, qui proposà a mon pare de locutar-les i ell mateix s'oferí com a narrador. Fou un èxit de programa que començà l'any 1959 i durà fins al 1970. El meu pare contava l'anècdota que si anaves passejant al migdia pels carrers de Ciutat, podies seguir perfectament la rondalla perquè s'escoltava a totes les cases. Fou el programa radiofònic de més durada que s'ha fet mai a Mallorca.
Francesc de Borja Moll dedica un capítol sencer al seu pas per la ràdio a les memòries.
A Els altres 40 anys, la seva biografia, mon pare té un capítol que es titula Assaig de locutor radiofònic, en què explica la història de les rondalles locutades. També parla de l'aposta que Ràdio Popular féu per la nostra llengua. Un programa en català en aquella època només el podia fer una entitat eclesiàstica. Mossèn Guillem Fiol fou cabdal en la difusió de la llengua catalana a la Mallorca d'aquell temps amb iniciatives com aquesta.
Van començar en paper, després a la ràdio, en casset i ara en CD. D'això se'n diu adaptació als canvis.
Les rondalles no passen de moda. Sempre hi ha hagut algú que les ha adaptades als canvis tecnològics i, a més de romandre en la memòria, han anat evolucionant amb el pas del temps. El 1984, quan feia 25 anys de la creació de l'espai radiofònic, se'ns va acudir de fer l'edició d'aquestes emissions en casset. En total, recollírem 71 rondalles en 32 cassets. Però abans de les cintes, el 1963, Discos Vergara va fer dos discos de 45 rpm que incloïen La flor romanial, Ous de somera i L'abat de la Real.
Precisament La flor romanial no es va editar en casset.
La vam passar per alt, i això que és una de les rondalles que personalment més m'agrada. Ara, amb aquesta col·lecció de CD, que lliurarà dBalears, tenim l'oportunitat de recuperar-la.
Hi ha més rondalles que les que apareixen als sis CD que es lliuraran de franc als lectors de dBalears?
Moltes més. De l'època radiofònica, se'n conserven més de 70. Els sis compactes són la primera part d'una col·lecció que consta de 74 rondalles aplegades en 24 discos compactes. Els lectors d'aquest diari poden començar-la avui mateix. És una col·lecció que val la pena tenir.
Quin fou el vostre darrer contacte amb les rondalles?
Fa uns 5 o 6 anys vaig tenir un grip i ho vaig aprofitar per llegirne la col·lecció sencera. Em vaig engolir els 24 toms.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.