Els anys de la fam. Llegendes urbanes de la postguerra a Mallorca és el títol de la darrera novel·la de Miquel Ferrà i Martorell, una obra autobiogràfica "amb llicències" de l'autor i que "recull històries i vivències d'una època una mica oblidada", apuntà l'escriptor. El llibre, publicat per Miquel Font, parla en primera persona de les cartilles de racionament i de les coes per aconeguir menjar en una "etapa de molta fam i en la qual calia fer equilibris per mantenir una família". Foren uns anys "molt difícils per als infants, perquè s'establí el plat únic i faltaven molts de productes bàsics, com ara els lactis", indicà Ferrà i Martorell. A més de l'escassetat d'aliments, el protagonista de l'obra viu i pateix "l'extorsió del seu pare per part d'un fiscaler". Així, s'hi relata el que passà amb un inspector en cap que recorria sistemàticament a la coacció. Aquest fet, que acabà amb l'assassinat de l'extorsionador, marcà moltes famílies i, entre aquestes, la de l'infant Ferrà i Martorell. "Fou un malson", assegurà.
En Els anys de la fam, l'autor també conta llegendes urbanes, "amb una gran part de realitat i una menor d'exageració", que rondaven pels balcons i carrers de Palma. Aquestes històries s'entremesclen amb els records, més o manco verídics, del novel·lista, "com una vegada que va venir un venedor d'elixirs a la plaça de Weyler i tant podia treure queixals com curar el mal de cap amb un dels seus remeis", apuntà. "Hi ha fets que vaig viure però també d'altres que em contaren", declarà el literat en parlar de la veracitat dels fets que hi descriu.
La narració va acompanyada d'algunes imatges antigues que recorden les escoles d'aquell temps, els vehicles i els carrers del centre de Palma un dia qualsevol de la postguerra, entre d'altres escenes.
Strauss i Perel
Llavors, no hi havia menjar, la gent tenia fam i "es creà el mercat negre, que s'anomenà estraperlo". D'aquesta situació i de la seva nomenclatura en parla Ferrà i Martorell tot just encetar el llibre. La primera fotografia de l'obra és una de les poques imatges que es conserven dels empresaris Perl i Strauss, dels quals neix la paraula "estraperlo". "L'estraperlo era una ruleta trucada amb la qual aquests dos individus volien fer negoci", assenyalà l'autor. "Aquesta ruleta es posà en marxa justament a l'hotel Formentor i, anys més tard, la paraula s'aplicà al mercat negre espanyol", afegí.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.