Pont de cultures musicades

El Museu de la Mediterrània centra enguany les V Trobades musicals en el viatge d'Anselm Turmeda entre Mallorca i Tunísia

Els membres d'Es Revetllers.

TW
0

La llarga travessia que l'erudit Anselm Turmeda realitzà entre les terres catalanes i el Magrib centren enguany la V Trobada de música mediterrània, una cita d'especial interès per aprofundir en la música d'arrel tradicional i en la qual Mallorca i Tunísia en seran les protagonistes. El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí es convertirà entre el 30 d'abril i el 2 de maig en un pont de cultures encapçalades pel musicòleg i coordinador Jaume Ayats. Hi prendrà part el glosador i col·laborador dBaleas, Mateu Matas Xurí que, juntament amb Antònia Nicolau Pipiu i el grup de ball de bot Es Revetllers, seran els representants illencs de l'encontre. "És una manera de posar en comú diferents experiències musicals d'arrel tradicional a la Mediterrània lligades al nostre país", asseguren des del Museu de la Mediterrània. Precisament, aquests sons seran els que accentuaran els vincles d'unió entre els pobles de Mare Nostrum.

Les trobades començaran divendres 30 d'abril amb una cercavila pels carrers de la vila i la música dels felanitxers Es Revetllers. De fet, els membres d'aquest grup de ball de bot (o ball pagès) reivindiquen les tonades i balls del Llevant de Mallorca i se centren en jotes i mateixes. Aquestes danses seran també les claus del taller que impartirà la formació durant el cap de setmana i que seran partícips en la ballada de dissabte, dia 1 de maig. Aquesta mateixa vesprada Xurí i Pipiu mostraran a la sala de ball del museu l'art de la improvisació i la tècnica del cant glosat.

Primer viatge des del Magrib

D'altra banda, la música vinguda de Tunísia arribarà al Museu de la Mediterrània de la mà del Centre des Musiques Arabes et Méditérranées de Tunísia, una formació de renom al país que manté encesa la flama de la cultura popular i s'endinsa en el seu estudi. Els ritmes i la percussió seran l'eix clau dels seus tallers. Tot i així, els músics del centre oferiran un concert al claustre del convent dels agustins de la vila. Val a dir que no és la primera vegada que els sons illencs arriben fins a Torroella de Montgrí dins el Cicle de les músiques de la Mediterrània, que pretenen mostrar la cultura tradicional que ens uneix. Aquesta n'és la cinquena edició i ja l'any 2008 els sons vinguts de les Pitiüses en foren els protagonistes de les jornades.

Els precediren el cant polifònic a la Mediterrània Occiental, el viatge musical de Catalunya a Sardenya, mentre que l'any passat se centrà en el País Valencià. Així doncs, el viatge De Mallorca a Tunísia, tal com s'anomenen enguany les jornades, és el més llunyà que realitza el museu, a més de ser el primer cop que s'inclouen sons del Magrib. La idea de difondre la música d'arrel tradicional de tota la Mediterrània a Montgrí té el seu esperit en els reencontres de la mar, que durant els setanta s'organitzaren a Arles. Avui, les trobades al Museu de la Mediterrània són reconegudes arreu del país i hi té una nodrida assistència.

L'esperit d'Anselm Turmeda, que guiarà el viatge sonor d'enguany, també s'estudiarà amb deteniment durant la conferència inaugural de les jornades, que impartirà la professora la Universitat de Barcelona Glòria Sabaté, qui dissertarà sobre Anselm Turmeda Abd Allah al-Targuman, un mediterrani entre Mallorca i Tunísia. Aquesta xerrada s'avé amb la trajectòria que realitza el museu d'ençà del 2003 i amb l'exposició actual que hi mostra: Veus de la Mediterrània. L'altra conferència anirà a càrrec del coordinador del cicle, Jaume Ayats, juntament amb Joaquim Rabaseda, qui parlaran de les veus de la Mediterrània occidental. Seran tres dies ben complets per aprofundir en unes sonoritats que, en principi, poden semblar llunyanes, però que es mostren més properes del que avui tenim present.