A principi dels anys 80 uns alumnes del que aleshores es deia Formació Professional realitzaren a Llucmajor una rèplica del giroavió que molts d'anys abans havia mirat d'inventar el seu paisà Pere de Son Gall. Ara, l'Ajuntament llucmajorer l'ha fet net i ha donat una nova capa de pintura a aquella bèstia voladora per acompanyar Sebastià Alzamora en la presentació del darrer llibre, Miracle a Llucmajor, que ahir tingué lloc a la seva població natal. Un nou títol de l'escriptor, "la meva primera comèdia", diu, amb la qual ha fet universal un personatge entranyable, en Pere de Son Gall, que fins ara només era conegut bàsicament a Llucmajor. "En els anys 20, hi havia aquest pagès al poble que volia inventar una màquina per volar.
Era un personatge poc cerebral, la veritat, la gent es reia bastant d'ell i el consideraven una persona estrafolària, un boig, un quimèric... d'aquí la frase d'això serà com s'avión d'en Pere", explica Alzamora. Però aquell personatge caparrut que acabà esdevenint un mite a Llucmajor: nomenat fill il·lustre, li dedicaren un carrer i també un institut, "precisament el d'FP -explica l'escriptor-; irònicament el de BUP i COU es va dir Maria Antònia Salvà". Així, la història d'en Pere de Son Gall i la seva fal·lera per construir aquesta màquina són el principal inductor d'aquesta novel·la d'Alzamora que, tot i tenir una trama de ficció, està basada en personatges reals. Tan reals com la poetessa Maria Antònia Salvà, que Alzamora converteix en una mena d'alcavota, i l'anomenada Lliga del Bon Mot de Barcelona, un col·lectiu religiós que en els anys 20 es dedicava a anar pels pobles per ensenyar a parlar sense grolleries ni blasfèmies.
De tot això, Alzamora n'ha fet una "història que vol anar a favor de la vida i de les coses que fan que viure valgui la pena: l'amor, l'amistat i, sobretot, la persistència i la fe en tot allò que feim", diu l'escriptor, que es defineix a ell mateix també com a "caparrut que no m'atur gaire a pensar si les coses són bones o no, m'hi pos i ja està". I és potser per això que després de la seva darrera entrega, el poemari La part visible, ara s'ha embarcat a fer una comèdia. "M'he divertit moltíssim escrivint-la, he passat molt de gust. Si la gent és capaç de divertir-se llegint-la tant o més del que jo ho he fet escrivint-la que em don per satisfet", digué Alzamora.
L'argument de la novel·la, però, no gira només entorn de la construcció obstinada d'aquest cometagiroavió, sinó que, en el fons, el que ha volgut fer Alzamora és "una gran novel·la d'amor, de l'amor ple de dificultats", apuntà.
Ahir vespre, per presentar el llibre, el llucmajorer comptà amb la presència del poeta Josep Lluís Aguiló i el professor Damià Pons. També hi era l'editor de Proa, Josep Lluc, qui donà les gràcies a Alzamora per donar-los a conèixer "aquests personatges que es fan estimar tant. A Catalunya no sabíem res d'en Pere de Son Gall i ara amb aquesta novel·la Alzamora ja l'ha fet universal", digué l'editor.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Abans em llegiria qualsevol escrit de López Crespí que una novel·la d'aqueix pollastre...