Ahir dematí, els grups de teatre dels centres de Secundaria es presentaren davant els companys amb un petit espectacle. | Joan Sitges - Joan Sitges.

TW
0

No són actors professionals, però, com aquests, els prop de quatre-cents alumnes que participen en el XXI Encontre de teatre en català a l'ensenyament secundari, que té lloc ahir i avui a Artà, estimen un art que molts coincidiren a definir com "una forma de vida" i com "la millor manera de descobrir-se a si mateix". Precisament, això és el que durant els dos dies que duren les jornades faran els participants d'aquesta trobada anual, organitzada per l'associació Trenta-1 amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació i del departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca. Els quatre-cents alumnes viuen una autèntica immersió en les tècniques i en els autors propis de les arts escèniques. I és que l'objectiu principal de la trobada és la formació i, per això, s'han preparat fins a devuit tallers diferents. N'hi ha per a tots els gustos: maquillatge, improvisació, acrobàcies, clown, màscares, televisió, música...

Formació a mida

Gràcies a la gran quantitat i a la diversitat temàtica dels diferents tallers i activitats, cadascun dels participants ha pogut trobar el seu lloc en les jornades i ha pogut aprofitar-les per experimentar noves sensacions, noves maneres d'expressar-se i altres formes de fer feina damunt l'escenari. Així, durant dos dies, els alumnes prenen part de tallers impartits per professionals del teatre i assisteixen a les representacions dels grups teatrals dels centres que han acudit a la trobada.

Encara que la majoria dels participants ha arribat a la interpretació perquè "és una matèria d'estudi que s'ofereix com a optativa al meu institut", o bé perquè l'han triada com a "activitat extraescolar", molts coincideixen a afirmar que el teatre "ens ha ajudat a superar l'empegueïment", "a millorar l'expressió" i, sobretot, "a fer amics", destacaren alguns dels presents a la sessió inaugural d'ahir. Aquest acte donà compte de l'enginy i de la creativitat dels alumnes dels trenta instituts de les Illes Balears que es donaren a conèixer a la resta de companys amb una mostra breu del seu treball. Coreografies, danses, malabars i pantomimes s'anaren suecceint ahir dematí damunt l'escenari d'Artà.

Cal destacar que tots els estudiants han passat el vespre a diversos hotels de Canyamel per tal de poder aprofitar els dos dies que dura l'Encontre de teatre en català. Aquesta condició, per la majoria de participants, "és una passada, perquè ens divertirem tant com en un cap de setmana, però sense fer el que feim els dissabtes".
La marató d'activitats previstes en el programa, que avui continua, no s'aturà ni ahir horabaixa ni durant la nit. Després del sopar, la sala gran del teatre acollí la representació, premiada a Madrid, de Cyrano de Bergerac.