TW
0

Lo Tort Ballester els comanda, perquè era el més decidit. Aquest fragment de la Cançó de Son Coletes, del manacorí Guillem d'Efak resumeix, en part, la valentia de Simó Ballester, cap de la Revolta Forana mallorquina (1450-1453) i que morí executat l'any 1457. La torre dels Enagistes inaugura avui, a les 19.00 hores, l'exposicio titulada Simó Ballester, un manacorí en l'alçament forà, el comissari de la qual és l'historiador i expert en la temàtica Guillem Morro. La mostra estarà oberta fins al 15 de maig.

Material inèdit
Aquest acte pretén dignificar la figura del líder històric Simó Ballester, un personatge reconegut a Manacor i que ha donat nom a un col·legi públic de la ciutat. En l'exposició, Morro ha volgut posar en relleu, prop de 600 anys després, la revolta camperola més important de l'edat mitjana. Per això, a les parets de la torre dels Enagistes es combinen plafons informatius i divulgatius amb pintures del mateix Morro, atesa, també, la seva condició de professor de belles arts.

"L'espai expositiu està dividit en diferents blocs. Allò interessant és posar la gent en contacte amb els antecedents i les causes que provocaren la Revolta Forana, com ara l'elevat deute públic i els greuges entre estaments socials que desencadenaren aquest episodi històric", comenta Morro.

Aquest muntatge, però, a part d'altres papers històrics, inclou un text inèdit. Es tracta del document, extret com a notícia del Dietari de les turbacions de Catalunya, del Museu d'Història de Catalunya, sobre l'execució de Simó Ballester. I és que, com diu la cançó, A lo Tort Ballester el penjaren, escorxat de viu en viu, i escamparen els seus trossos pels entreforcs del camins. Ha arribat l'hora de deixondir la memòria.