"Senyor Collado, moltes, moltes gràcies". Aquest és el missatge que els estudiants de la UIB, per mitjà del professor Antoni Bernat, feren arribar ahir al responsable de Google Books a l'Estat espanyol i a Portugal. No en faltaven motius: des que l'any 1998 es creà aquest cercador, són ben pocs els qui puguin bravejar de no haver-ne emprat mai els serveis. Ja sigui com a simple motor de recerca o usant qualsevol de les seves aplicacions, el cert és que per a moltes generacions és difícil ja imaginar-se la vida sense Google. Fa temps que aquesta firma creà una biblioteca virtual pròpia i, avui dia, ja són més de 12.000.000 els llibres digitalitzats que s'hi han inclòs. Es tracta d'una decisió que no ha estat mancada de polèmica per part d'editors i autors que es posaren les mans al cap davant la jugada del gegant Google.
"Més que queixes, el que trobàrem foren reticències. És ver que en el cas de la música, per exemple, internet ha suposat moltes experiències negatives, però des de Google hem hagut de fer una tasca pedagògica important. I és explicant les coses que, a poc a poc, els editors i els autors han anat veient que internet és més una eina que no pas una amenaça", manifestà Collado. A més, aclarí que "Google Books no posa cap llibre a la xarxa sense obtenir abans els permisos pertinents".
Quan un volum ha quedat fora de la circulació comercial, és possible que n'arribis a veure la totalitat. En cas contrari, se'n poden fullejar alguns frangments, "que és el que faria un usuari en qualsevol botiga del món per comprar-lo després si el troba interessant", va afirmar. Dels 12 milions d'exemplars que aquest cercador ha inclòs dins les seves pàgines, s'hi pot trobar absolutament de tot, des d'incunables del segle XVI fins als darrers best-sellers. "Qualsevol llibre, per rar i específic que sigui, troba a internet algú -tant si parlam d'una com d'un milió de persones- que s'hi interessa i podem assegurar que aquests 12 milions de volums han estat fullejats qualque vegada per algú a Google".
Ja sigui per mitjà de convenis amb universitats i biblioteques o amb les mateixes editorials, les prestatgeries virtuals de Google es van engreixant. Els processos de digitalització tenen lloc a la central de Califòrnia, on milers de persones passen literalment les hores escanejant i xifrant els llibres. "Només quan parlam d'exemplars delicats i antics, traslladam les màquines a la biblioteca en qüestió", va afegir.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.