La seva entrada al capdavant de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) no ha estat gens plàcida. Fa deu dies que el formenterer Santiago Juan porta les regnes de l'entitat després de la qüestionada sortida de Sebastià Serra. L'única coincidència entre un i l'altre és que són historiadors. Res pus. Santiago Juan, provinent de les files del PSOE pitiüses, s'encara ara a un "refundat" IEB amb molt menys pressupost. "Encara no sabem quant", assegurava ahir. Sembla que tot s'ha d'estudiar amb molta cura abans d'iniciar actuacions concretes.
Arribau al capdavant de l'IEB en una situació convulsa i ho feis com a director, no com a president, que era el càrrec del vostre successor. Quines seran les funcions?
Com a director, tenc les funcions de gestió ordinària, realitzar el pla d'actuació anual, fixar els pressuposts i marcar una estructura. El president és el conseller d'Educació i Cultura.
Quin sera el canvi fonamental de l'IEB respecte d'aquests tres darrers anys?
Evidentment, s'han retallat les funcions de l'Institut d'Estudis Baleàrics, perquè es considerava que estaven solapades amb les que poden portar a terme l'Institut Ramon Llull i la Direcció General de Cultura.
I què suposaran aquestes retallades?
La redefinició de funcions. Es tornarà al que eren els objectius de l'IEB en el seu origen: el foment de la investigació i de totes les àrees de la ciència a les Balears, a més de promoure l'edició i la difusió cultural. De totes maneres, cal tenir en compte que aquest any hi havia molts compromisos ja fixats que s'han d'estudiar.
Voleu dir que es mantindrà enguany el pla d'actuació marcat per Sebastià Serra?
S'intentaran mantenir tots els compromisos pactats, encara que alguns s'hauran de traspassar a la Direcció General de Cultura i d'altres, al Llull.
Heu parlat de competències "solapades". Tres anys enrere, quan les Balears retornaren al Llull, totes les parts asseguraren que no es trepitjarien competències. A què és deu ara aquest canvi d'opinió?
Tal vegada no es calibrà bé i sí que hi havia coincidències en determinats àmbits. Ara bé, no em pertany a mi parlar d'això: és una qüestió política.
Com encarau vós aquesta nova etapa de l'IEB? Hi haurà gaire diferències amb la passada?
De 2004 ençà s'estaven fent moltes coses que, realment, pertanyen a la Direcció General de Cultura en àmbits com el de la cultura popular i exposicions. Amb vista als propers anys, tot això no es farà des de l'IEB, sinó que aquí ens dedicarem a la investigació i a l'edició d'obres.
Precisament, una de les preocupacions del sector editorial era continuar amb les coedicions. Què passarà?
En aquests moments encara estam estudiant els projectes pactats: la voluntat és tirar-ho endavant. Els criteris sobre la manera com emprendrem la tasca d'edició en el futur tampoc no són clars. S'haurà d'estudiar. El que és clar és que no seran els mateixos d'ara.
Quanta gent treballa ara a l'IEB i quants són càrrecs de confiança?
Cinc persones i jo. Vista la retallada d'estructura, de moment no mantindrem caps d'àrea com s'havia fet fins ara.
I la difusió per a la resta d'illes, com la plantejau?
Sebastià Serra havia iniciat una bona tasca de col·laboració entre illes que es mantindrà. El fet de ser eivissenc també hi ajuda. Volem continuar treballant-hi, fent difusió cultural entre les Balears i també als territoris de parla catalana, ja sigui amb l'IEB o amb la Direcció General de Cultura.
Però la difusió i la promoció culturals també les fa el Govern?
Per això cal redefinir-ho. S'ha d'estudiar què fa la Direcció General i què fan els consells insulars, que són els que realment hi tenen competències.
I quan començarà aquest procés de canvi?
Enguany serà un any d'impàs i sols fixarem un calendari. Serà amb vista a l'any que ve que s'establirà una nova dinàmica. Serà, però, al consell de direcció on s'hauran d'unificar els criteris.
I quins seran aquests nous criteris? Quina idea teniu per al refundat IEB?
Tenc idees, però seria imprudent parlar-ne ara.
Alguns us han criticat pel fet de ser un "desconegut" dins el món de la cultura. Què els diríeu?
Doncs ja ens anirem coneixent. He de reiterar que som una persona sensible i interessada pel món cultural i el fet que no em coneguin no ha de ser cap impediment. El que ha de fer l'IEB és mantenir ponts de contacte amb els agents culturals.
L'Institut tenia assignat per a enguany un pressupost de 2,5 milions d'euros. Continuaran?
No, amb la reestructuració tenim menys personal, per la qual cosa també es redueix el pressupost. Aquests doblers es repartiran entre altres organismes culturals, com ara la mateixa Direcció General de Cultura i l'Institut Ramon Llull.
Seran tots, doncs, per al món cultural?
En principi, no és perdrà.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Solapaven ? o els se sopaven ? tot acaba a la taula !!!!
I per aixòòò.... varen aprofitar que pegaven una coça a UM, que, per cert, els havia col·locat al govern a tots ells, per, de passaaaaaaaaaaaaaada clausurar aquest xiringuito que tanta de ràbia feia a alguns... ressentits. Són així.
"Solapar" en català és encobrir o dissimular. És un verb molt adient per a aquest formenter. Li convendrà dissimular molt el nyap que li han organitzat. De passada, en Sebastià Serra vestia millor i no deia tants de dois. Si hi ha massa despeses també podrien suprimir la conselleria de Treball o bé la de Presidència, o totes dues.
Això ja se sabia que se solapaven, amb les de l'Institut Ramon Llull i amb direccions generals. Però n'hi ha que aquesta explicació els hi entra per una orella i els surt per l'altra, l'IEB havia de quedar i no tocar-se, i venga gasto!!
Ara han descobert Amèrica. I quantes més n'hi ha que se solapen? Vergonya, classe política, vergonya!