Apocalipsi Jordà

El Circ Bover i Res de Res feren ahir un assaig general, amb públic, del seu espectacle de carrer Sine/Terra abans de partir cap a Bogotà

TW
0

"A veure... Vosaltres us heu de posar aquí enmig. Escampau-vos pertot. Heu de fer veure que sou 3.000 persones i heu d'anar seguint l'espectacle i apartar-vos-en quan us ho diguem". Així eren les indicacions de Biel Jordà, director d'Èxode Sine/Terra, abans de començar-ne l'assaig general. Feia una bona estona que la companyia Res de Res i el Circ Bover preparaven aquest muntatge, el primer que fan estrictament de carrer, però els faltava l'actor més important: el públic. De manera que ahir capvespre, en una convocatòria oberta a tothom, la zona esportiva de Sineu es convertí en un imporvisat escenari. Tot i que el fred no convidava a sortir, una quarantena de persones, entre petits i grans, hi assistiren i compliren a la perfecció el seu paper. "Us recordam que és un assaig general. Si veig res que no va, tallaré", avisava als presents el director.

Sine Terra, que en llatí vol dir sense terra, és l'èxode d'uns personatges una vegada succeït l'Apocalipsi. "No se sap ben bé què ha passat: hi ha quatre personatges que fugen i després en troben quatre més que són els dolents i els ataquen", explicava Jordà. "Tot i que l'estètica pot semblar un poc deixada, tanmateix és molt acurada, feta de roba gastada i amb un punt militar".

Aquest espectacle ha nascut de la unió de dos projectes amb el segell Jordà a la solapa. D'una banda, hi ha la companyia Res de Res, de Biel Jordà, i de l'altra el Circ Bover, projecte del seu germà Tià Jordà -i això sense tenir en compte que entre "els dolents" es troba un altre germà dels Jordà. "És un 50 per cent de Res de Res i un 50 per cent del Circ Bover", manifestà el director, conscient que els primers hi aporten la pòetica i la teatralitat i els segons, les habilitats circenses més contemporànies.

El muntatge, concebut per ser escenificat en un espai urbà, "però amb un caràcter un poc itinerant", s'estrenarà les properes setmanes a la Fira iberoamericana de teatre de Bogotà, en la qual, per mitjà de l'Institut Ramon Llull, Catalunya i les Balears són els convidats d'honor. Aquest festival, un dels més grans del món, inclou, a més, la peça Nocturn, del Círcol Maldà; Non solum, de Sergi López; Cuttlas, anatomia d'un pistoler; de Producciones Essencials; La tanca, de Josep Pere Peyró, i La revolució de Jordi Casanovas, entre d'altres.