L'exposició va ser inaugurada ahir oficialment pel conseller d'Educació i Cultura, Bartomeu Llinàs, el qual també va tenir l'oportunitat d'inaugurar per al museu l'escultura d'El Foner balear, de Llorenç Rosselló, instal·lada fa unes setmanes als jardins del casal després de ser cedida per l'hereu de tota l'obra de l'artista, l'advocat Fermín Quiñones. El descobriment de l'escultura va estar apadrinat per la decoradora Marta Gayà, que fou l'encarregada de destapar la peça.
Les tres sales que el museu dedica a Juli Ramis estan situades al soterrani de l'immoble, devora els espais preparats per a les exposicions temporals. Un text biogràfic de l'artista solleric, en quatre idiomes, presideix l'entrada a les successives saletes, de petites dimensions però que emmarquen d'una manera molt acurada les obres exposades.
Tres etapes
L'organització museogràfica de l'exposició recorre en diferents espais les tres etapes fonamentals de la trajectòria de l'artista solleric. La primera sala conté les obres realitzades per Ramis encara al poble natal, influenciades per artistes com Santiago Rusiñol. La segona cambra inclou teles de gran força emmarcades dins el corrent cubista entre les quals destaquen els famosos retrats de dones. Finalment, el món abstracte tal com el tractà Ramis a partir de la meitat del segle passat.
D'aquesta manera, el museu ofereix a partir d'ara al visitant un recorregut complet per la trajectòria d'aquest singular pintor mallorquí que, com recordava Serra, en algun moment va estar considerat "d'entre els millors del món".
A la inauguració de la cambra dedicada al pintor hi hagué una gran afluència de públic. Representants del món de l'art, la política i la cultura s'hi donaren cita. A l'acte no hi mancà el director del centre, Rogelio Araujo. El conseller Llinàs també hi fou present acompanyat de la secretària general de la seva conselleria, Catalina Morell. A més, hi havia els batles de Sóller i Fornalutx, Josep LL. Colom i Joan Albertí; el regidors de l'Ajuntament de Sóller Guillem Bernat, Miquel Gual i Antoni Femenias; representants de la fundació Tren de l'Art, com els seus consellers Vicenç Sastre, Antoni Pons, Amador Pastor, Bartomeu Oliver i Gabriel Carrasco. També hi acudiren el president del Ferrocarril de Sóller, Óscar Mayol; els galeristes Joan Oliver Maneu i Joan Guaita; el president de Mikrobank, José Francisco Conrado de Villalonga; i la conservadora de la Col·lecció d'Art Serra, Carme Mateu.
El president de la fundació Tren de l'Art, Pere A. Serra va ser qui presentà a les autoritats i convidats els continguts de l'exposició i els acompanyà en el recorregut per les sales afegint a les explicacions tècniques nombroses anècdotes sobre l'artista i la seva obra.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Algú sap qui és Marta Gayà?