Després d'un 2009 marcat per la irregularitat, el certamen Art jove dóna enguany un cop de timó i canvia els premis en metàl·lic per la inclusió dels guanyadors dins el mercat professional. Així ho assegurà ahir l'organitzadora de la iniciativa, Natàlia Rabassa. La primera passa d'aquesta nova tendència es podrà veure a partir de dissabte, dia 13 de març, quan tindrà lloc la primera jornada la categoria d'arts escèniques, un àmbit que no s'incloïa dins l'Art jove des de l'any 2007 i que ara té el suport de la Direcció General de Cultura.
A partir d'enguany, els muntatges escollits per un jurat qualificat rebran el premi en espècie. El primer classificat percebrà 9.000 euros, que se li abonaran en sis pagaments de 1.500 euros fets efectius en sis invitacions per diferents espais escènics de les Illes Balears i Catalunya. Els subcampions tindràn dret a tres representacions.
Al replantejat premi hi opta una quinzena de representacions que van des del teatre de text per a adults fins a les produccions adreçades a infants, passant pels espectacles de titelles i la dansa teatre, entre d'altres. Entre els aspirants, n'hi ha que s'estrenen com a directors, com ara Alícia Garau, que presenta Els viatges de na Petra; i també altres amb més rodatge damunt els escenaris, com és la ballarina Catalina Carrasco, que hi participa amb Llàgrimes de sal; i les Disperses, que hi presenten la seva darrera peça, titulada Onatge.
Pel que fa a les procedències de les obres, les Causes i atzars del grup Vuelta y vuelta, dirigit per Laia Costa i La maleteta, de Maria Alcázar, són les dues propostes menorquines que opten al premi. La resta és formada per muntatges manacorins, palmesans, llucmajorers, alaroners i llosetins. A més de la variació de format pel que fa als guardons, el nou Art jove d'arts escèniques canvia de destinataris. "Ara el concurs ja no s'adreça als intèrprets, sinó als joves directors i productors de teatre, amb l'objectiu de potenciar la distribució d'espectacles de petit format en llengua catalana, produïts i dirigits per menors de 35 anys i amb una durada màxima de 90 minuts", indicà Rabassa.
La quinzena de propostes que aspiren al guardó competiran des de dissabte en una sèrie de semifinals en la qual presentaran un extracte del muntatge d'un màxim de 30 minuts de durada. Aquestes sessions, que són obertes al públic, tenen l'entrada de franc i començaran al teatre Sa Societat de Calvià. El teatre de Lloseta i el Sans acolliran les semifinals del 28 de març i l'1 d'abril, respectivament. Un màxim de 5 espectacles passaran a la final.
Detractors
Els participants, en la majoria, s'han mostrat satisfets del nou rumb que pren el certamen. Però no tot n'han estat bones crítiques i algunes de les característiques de l'Art jove que s'estrena dissabte tenen també detractors. Aquest ha estat el cas de Joan Fullana, responsable de l'obra titulada Biaix. En assabentar-se que a les semifinals només s'hi pot presentar un breu extracte del muntatge, "sense la il·luminació que toca ni els acabats tècnics adients", Fullana ha retirat la proposta de la llista de candidats. "Si es vol premiar un espectacle i no els actors, cal que el jurat el pugui valorar de manera adequada", afegí.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.