Kathryn Bigelow esdevé la primera dona en ser premiada a millor direcció dels Oscars. | LUCY NICHOLSON

TW
0

Quan Barbara Streisand obria el sobre on figurava el nom de la millor directora eren, a Mallorca, prop de les sis del dematí d'un 8 de març de 2010. A Los Angeles encara no, però aquí ja érem de ple en el Dia de la dona treballadora. I és en aquest context que Kathryn Bigelow es convertí, així, en la primera dona de la història -i ja en són 82 edicions-, que guanya un Oscar a la millor direcció.

Concretament, fou per la pel·lícula En tierra hostil, la gran vencedora del vespre més glamurós de Hollywood, que triomfà en sis de les nou nominacions a les quals optava. Bigelow s'imposà així al seu ex-marit, James Cameron, que just aconseguí tres estatuetes, de les considerades menors, amb la superproducció Avatar.

Al llarg de 82 anys dels Oscar a Hollywood, tan sols quatre dones havien arribat a la nominació a millor director: Lina Wertmuller per Pasqualino: set belleses, el 1977; Jane Campion amb El piano, el 1993; i Sofia Coppola el 2003 per Lost in translation. Bigelow, el 2010, finalment ha passat de nominada a guanyadora. Streisand, abans de dir el nom de l'afortunada, augurà que "bé, el moment ha arribat", segurament en referència al fet que, per primer pic, era el torn de les dones. Bigelow dedicà el guardó a "tots els homes i dones que serveixen en els conflictes de l'Iraq, l'Afganistan i altres països del món: per tots ells, perquè tornin sans i estalvis a ca seva".

En tierra hostil guanyà també el premi com a millor pel·lícula, guardó que Tom Hanks entregà a Bigelow, aquesta vegada acompanyada dels productors i sense temps de poder deixar l'Oscar anterior a la butaca. El film ambientat en la guerra de l'Iraq s'imposà igualment en les categories de millor guió original, millor so i millor edició.
La seva gran competidora, Avatar, s'hagué de conformar amb els guardons de millor direcció d'art, millor fotografia i millors efectes visuals.

Sense sorpreses

En l'apartat de millors actors i actrius no hi hagué sorpreses destacables. Sandra Bullock, al cap d'unes hores d'haver recollit el premi Rizzie a la pitjor interpretació per All about Steve, pujà a l'escenari del Kodak Theatre de Los Angeles per aferrar-se a l'Oscar de millor actriu per The blind side, l'única de les pel·lícules nominades que encara no ha arribat als nostres cinemes. L'espanyola Penélope Cruz, candidata a millor intèrpret secundària per Nine, se n'anà de la gala, tal com establien les previsions, amb les mans buides. L'estatueta se l'endugué Mo'Nique per Precious.

En l'apartat masculí, el màxim guardó fou per a Jeff Bridges i el seu paper a Crazy heart. En la categoria d'actors secundaris, Christoph Waltz aconseguí l'únic premi per a Malditos bastardos, que recollí de mans de Penélope Cruz. Pedro Almodóvar també era a la festa i la seva presència hi serví per entregar, juntament amb Tarantino, l'Oscar al millor film estranger, que va ser per a la cinta argentina El secreto de sus ojos. El mallorquí Joan Miquel Vadell, que havia participat en el curtmetratge d'animació La dama y la muerte, de Javier Recio, també quedà sense estatueta, perquè en aquesta categoria la distinció ha estat per a Logorama, de Nicolas Schmerkin.

La gala dels Oscar, presentada aquest cop per Steve Martin i Alec Baldwin i que semblava que havia de resultar divertida i plena de bons moments, tornà a ser llarga i pesada en alguns instants. L'única nota realment sorprenent va ser l'aparició de Ben Stiller disfressat de na'vi, els personatges que poblen el planeta imaginari de James Cameron que, cal recordar, tot i ser un dels films més cars i a la vegada amortitzats de la història, fou el gran fracàs de la vetlada.

Aquesta és la relació dels premiats, per ordre de concessió:

-Millor actor secundari: Christoph Waltz - "Maleïts bastards"
-Millor pel·lícula d'animació: "Up" - Pete Docter.
-Millor cançó original: "The Weary Kind", temi de "Cor rebel" - música i lletra de Ryan Bingham i T Bone Burnett.
-Millor guió original: "En terra hostil" - Mark Boal.
-Millor curt animat: "Logorama" - Nicolas Schmerkin.
-Millor curt documental: "Music by Prudence" - Roger Ross Williams i Elinor Burkett.
-Millor curt: "The New Tenants" - Joachim Back i Tivi Magnusson.
-Millor Maquillatge: "Star Trek" - Barney Burman, Mindy Hall i Joel Harlow.
-Millor guió adaptat: "Precious" - Geoffrey Fletcher.
-Millor actriu secundària: Mo'Nique - "Precious".
-Millor direcció artística: "Avatar" - Rick Carter i Robert Stromberg.
-Millor disseny de vestidor: "La reina Victòria" - Sandy Powell.
-Millor edició sonora: "En terra hostil" - Paul N.J. Ottosson.
-Millor barreja de so: "En terra hostil" - Paul N.J. Ottosson i Ray Beckett.
-Millor direcció fotogràfica: "Avatar" - Mauro Fiore.
-Millor banda sonora original: "Up" - Michael Giacchino.
-Millors efectes visuals: "Avatar" - Joe Letteri, Stephen Rosenbaum, Richard Baneham i Andrew R. Jones.
-Millor documental: "The Cove".
-Millor edició: "En terra hostil" - Bob Murawski i Chris Innis.
-Millor pel·lícula extrangera: "El Secret de Sus Ojos" - Argentina.
-Millor actor: Jeff Bridges - "Cor rebel".
-Millor actriu: Sandra Bullock - "The Blind Side".
-Millor director: Kathryn Bigelow - "A terra hostil".
-Millor pel·lícula: "A terra hostil".