TW
0

Amb nou nominacions per hom, l'exmatrimoni format pels directors James Cameron (Avatar) i Kathryn Bigelow (En tierra hostil) és el ferm favorit de la 82a edició dels Oscar, que tindrà lloc avui al teatre Kodak de Los Angeles. Els segueix de ben a prop l'imparable Quentin Tarantino i Malditos bastardos, amb vuit nominacions. És més, vist el sistema de votacions establert enguany per l'Acadèmia de Hollywood, no es descarta que la trama bèl·lica de Tarantino s'arribi a endur la preuada estatueta com a millor pel·lícula.

La gran novetat d'aquesta edició són les deu cintes candidates a l'Oscar com a millor film, que batallaran en un munt de travesses en què pot sortir 'qualsevol'. I és que el sistema de votacions fixat per a enguany, i recuperat de la dècada dels quaranta, entregarà l'estatueta a la pel·lícula que obtingui major consens entre el 50% dels membres de l'Acadèmia. Les càbales, doncs, són moltes.

Més clara sembla l'estatueta per al millor director, que alguns crítics vaticinen que s'emportarà Kathryn Bigelow pel seu treball sobre el conflicte a l'Iraq. Seria la primera vegada que Hollywood reconeixeria la tasca en la direcció d'una dona. En tierra hostil és una pel·lícula que, en el fons, fa remoure consciències antibel·licistes, talment el que ha creat el seu exmarit James Cameron amb el món de Pandora. Això sí, en aquest cas, la lluita (massa previsible) està relacionada amb el medi ambient i la destrucció del planeta. Els grans elogis per a Cameron són pel que fa a la innovació tecnològica, fins ara mai vista i que ha arrasat en les taquilles d'arreu del món.

Quant a les nominacions com a millor actor, Jeff Bridges (Crazy heart) lidera les apostes i s'enfronta a noms consagrats com Morgan Freeman (Invictus), George Clooney (Up in the air), Colin Firth (Un hombre soltero) i Jeremy Renner (En tierra hostil). Cal esmentar que Jeff Bridges ja s'ha enduit el Globus d'Or, el premi del Sindicat d'Actors nord-americans i el Critic's Choice, atorgat per la major associació de crítics dels EUA, per la seva interpretació.

En la categoria d'actrius, els comptes són més mals de fer, perquè s'intueix un fort estira-i-arronsa entre les cinc candidates. Sandra Bullock podria marcar les diferències, encara que Meryl Streep també es posiciona com una de les principals favorites. Segons la crítica nord-americana, l'estatueta d'aquesta categoria serà una de les més renyides dels darrers temps. A més d'Streep i Bullock, es disputen l'Oscar Helen Mirren, Carey Mulligan i la gairebé desconeguda Gabourey Sidibe, que s'hi ha fet un lloc important amb Precious.

Pe, més que improbable

El polèmic rol de Mo'Nique a Precious la converteix en la gran favorita per emportar-se el guardó com a millor actriu secundària. En aquest apartat també hi competeix l'espanyola Penélope Cruz. La madrilenya, amb una estatueta ja en el palmarès, s'enfronta enguany a quatre aspirants 'novelles', però tot i això hi té poques probabilitats. Així ho reconeixia aquesta setmana el seu amic Pedro Almodóvar, qui apuntava Mo'Nique com a vencedora enfront de Vera Farmiga, Anna Kendrick i Maggie Gyllenhaal.

En la categoria masculina, el caçajueus Christoph Waltz es col·loca com a ferm candidat dins l'entramat ideat per Tarantino. L'actor és un dels més reputats d'Àustria i ara s'haurà de fer un nom en una catifa vermella plena de celebritats. No debades, s'enfronta a la llarga llista de títols de Matt Damon, el reconegut Stanley Tucci, el veterà canadenc Christopher Plummer i Woody Harrelson, que opta a un Oscar per segona vegada.

La gala, que es podrà veure pel canal 24 hores de TVE la matinada de diumenge a dilluns, no estarà absenta de polèmica. Els motius d'enguany han estat l'anunci de l'Acadèmia de prohibir l'entrada al Kodak al productor d'En tierra hostil Nicolas Chartier, que transgredí les normes d'aquests premis en demanar el vot per a la seva pel·lícula.

Aquesta cinta, per cert, malgrat ser una ferma favorita, ha rebut la demanda d'un soldat de l'Exèrcit nord-americà que denuncia que s'ha basat en les seves activitats a l'Iraq (desmantellar bombes) sense avisar-lo.