Del volcà islandès al melic de Barcelona

La Setmana del Llibre presenta el Viatge al centre de la terra de Melcior Comes

TW
0

El centre de la Terra islandès de Jules Verne té ben poc a veure amb la "perforada" sàtira que ens proposa Melcior Comes a Viatge al centre de la Terra (Columna). L'escriptor pobler canvia completament de registre i del Walter Stamm passa a una novel·la "de farsa melodramàtica", segons assegura, en la qual la proclama per la catalanitat és l'eix principal. L'envelat de la Setmana del Llibre en Català serví d'escenari per presentar la cinquena novel·la del col·laborador de dBalears, en la qual situa el centre del planeta dins la "Sagrada Família del catalanisme que sols es deixa veure com a centre del món", explicà ahir l'escriptor, acompanyat del delegat de Literatura del Govern, Carles Cabrera, que hi exercí de mestre de cerimònies. "Aquesta no és un novel·la anticatalanista", avançà Comes, sinó que és "una crítica contra una determinada manera d'entendre aquest catalanisme".

És una reflexió, doncs, d'un país que per l'autor necessita reinventar-se per tenir capacitat de creure "en els nostres propis somnis". A través d'un particular protagonista, Andreu Andrada, l'escriptor s'aventura per les tertúlies radiofòniques escombraria fins a arribar a trobar el centre del món dins el temple gaudinià. "El protagonista trobarà el camí en una revista, L'Atlàntida, on l'estàtua de la llibertat porta barretina", explicà Carles Cabrera, abans d'interrogar el novel·lista sobre la realitat-ficció dels personatges. "Construesc personatges novel·lescos però que responen a discursos del periodisme català", aclarí Comes.

Què feim? On som? Cap on va el país? Són algunes de les qüestions que es poden trobar satiritzades en aquest llibre que, segons l'autor, pretén expressar "com són de complexes les realitats i també com és de difícil entendre el concepte de país".