Tot va començar quan la senyora Ferrà de Boutroux va instaurar el culte a la figura de Chopin a la Cartoixa, ara fa quasi un segle, i va establir visites guiades a la cel·la número dos d'aquest recinte monàstic, de la família Capllonch, que avui dia es combinen amb la visita a la número 4, que pertany a la família Quetglas, durament enfrontada amb l'anterior.
El batle de Valldemossa, Xisco Mulet, explica a dBalears que "existeix un patronat de propietaris de la Cartoixa, amb una societat que va néixer per a l' explotació de la visita conjunta del recinte, però ara la familia Quetglas ha posat una demanda contra la família Capllonch, argumentant que volen el reconeixement que tant els records com el piano que hi ha a la cel·la número 2 no són autèntics. També posa de manifest que Chopin no va estar a l'esmentada estança. Culpen aquesta cel·la de cometre frau i volen que es reconegui aquest engany, per la qual cosa reclamen una important indemnització econòmica".
Per part seva, Rosa Capllonch viatjà divendres a Varsòvia, convidada per les autoritats culturals de la capital polonesa en honor de Chopin, i s'estimà més desmarcar-se totalment de les celebracions locals i, sobretot, de les impulsades per la família Quetglas (un concert dimarts, a les 19 hores), no consensuades -per cert- amb els actes oficials dels diferents estaments culturals que organitzen l'efemèride, segons el batle de Valldemossa.
Rosa Capllonch puntualitzava, abans de partir, que l'Any Chopin a Balears s'ha posat en marxa des de la Presidència del Govern de les Illes i que l'organització ideà un projecte molt ambiciós i molt pensat que quedà redactat el juliol de 2008 i que es presentà aquell any mateix. A mesura que transcorria el 2009, Rosa s'entrevistà amb diferents departaments del Govern, del Consell i dels ajuntaments de Palma i Valldemossa, com també amb empresses privades com Sa Nostra, però diu que als polítics de Presidència no els interessà que ells liderassin el projecte. Per aquest motiu, Rosa Capllonch ha dirigit la seva mirada cap a iniciatives que es realitzen a Catalunya, França i Polònia, on "sí que interessa moltíssim la nostra experiència, coneixements i fons museístics".
Fronts oberts
Ara, el batle de Valldemossa, Xisco Mulet, es troba entre dues realitats: per una banda, les dues famílies que exploten la memòria chopiniana, els Capllonch i els Quetglas, estan enfrontades judicialment. Per l'altra hi tenim l'Església, que ha decidit desvincular-se de la societat explotadora del conjunt cultural i cobrar una entrada a part només per visitar el temple. I ens queda Mirabó, propietari del palau del rei Sanç, que -segons diuen- ha instaurat un règim de lunch turístic, dinar d'empressa, davant les magrors de les darreres temporades. Tot això, en un castell que ell mostra buit d'ànima, de contingut humà i d'història: mostra mobles i quadres, estances sense memòria, perquè no explica adequadament al turista que allà hi va viure una saga reial mallorquina i, sobretot, la família Sureda, que va tenir un significat gran en la història de la cultura illenca.
Bregues internes
D'aquesta manera, tenim un conjunt cultural fracturat per bregues internes, "separatisme" eclesial i manca de coordinació, i tot això no pot fer res més que redundar negativament en l'economia d'un poble que viu de la memòria d'altri. Com es pot solucionar aquest tema? Xisco Mulet diu que "a mi, com a batle i com a valldemossí, m'agradaria ser imparcial i no manifestar-me en contra de ningú, ja que en certa manera formam part d'una mateixa societat, de la qual obtenim un benefici de la unió d'unes visites conjuntes. Això no obstant, amb tota sinceritat, el meu punt de vista és que la família Quetglas és una oportunista i vol crear un conflicte que supera les fronteres de l'objectivitat. Gràcies als Ferrà, i concretament a la Sra. Boutroux, avui Valldemossa és un punt de visita obligat d'aquesta Mallorca turística. En gran part, la base econòmica de Valldemossa la hi devem a ella, perquè va ser la primera persona que va iniciar la idea de recopilar aquests records i fer de tot això un atractiu turístic".
La polèmica està confitada. Mentrestant, Ultima Hora Punto Radio ofereix demà, dia 2 de març, a les 12 h, un programa especial de Protagonistas Mallorca, presentat per Carlos Duran. Es dedicarà a Frédéric Chopin i hi sortiran factors històrics, curiositats, sensacions i també aquesta controvèrsia. Hi participaran des de l'historiador Gaspar Valero fins a Guillem Graves i Miquel Ferrà i Martorell. Girarà entorn d'un Chopin que compleix dos-cents anys de petjada mallorquina enmig d'una polèmica genuïnament valldemossina.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Deman disculpes per un error d'escriptura que he comès en el segon pàrraf on, enlloc de dir Sra. Ferrà de Boutroux, ha de ser a l'inrevès, és a dir, la Sra. Boutroux de Ferrà. Gràcies i salut!