El laboratori d'Arzak mostrà el seu treball. | S. Amengual.

TW
0

Quatre exposicions i dues instal·lacions artístiques centraran les propostes de la Fundació Pilar i Joan Miró per a enguany. Un programa expositiu en el qual la diversitat de llenguatges seran els vertaders protagonistes: des dels gravats del mestre Miró fins a la reflexió social i la investigació culinària. Un totum revolutum al qual s'han d'afegir les propostes artístiques a l'exterior, un dels aspectes destacats ahir per la presidenta de la Fundació, Nanda Ramon, i la directora, Magdalena Aguiló, en la presentació del programa. "És l'únic espai de les Balears que produeix exposicions i les exporta", apuntà Aguiló.

Per bastir aquesta activitat plàstica, la Fundació disposa d'un pressupost de 250.000 euros, dedicats únicament a les exposicions. A més, cal afegir-hi 100.000 euros més per activitats educatives i de tallers. En un any en què les administracions han restrigint els seus comptes, la regidora Nanda Ramon, assegurà ahir que "la programació de la Fundació no es ressentirà de les retallades". Tot i això, el centre té 30.000 euros menys que l'any passat per a exposicions. Pel que fa al programa expositiu, aquest s'inicià el mes de desembre passat amb Miró-Portabella. Poètica i transgressió, una mostra que estarà oberta fins al 5 d'abril i que dóna a conèixer els diferents recorreguts dels dos creadors. Aquell mateix mes (24 d'abril) el centre inaugurarà Democràcia. Contra el público, una proposta de Pablo España i Iván López que transgredirà les portes de la Fundació i també es deixarà veure per la ciutat. En ella, la reflexió social i política són l'eix fonamental.

Joan Miró i els tallers d'obra gràfica és una altra de les apostes expositives de la Fundació per enguany. La mostra, que s'obrirà al públic el 16 de juliol, segueix els camins oberts per Miró en la innovació gràfica. Per això, explicà ahir Magdalena Aguiló, "interrelacionarem l'obra gràfica de Miró amb l'altra que s'ha generat en els nostres tallers". Una fusió plàstica que inclourà estames de Wolf Vostell, Jaume Planas, Joan Fontcuberta, Peter Phillips i Joan Cruspinera, entre d'altres. Aquesta exposició estarà oberta a l'Espai Zero i al Cúbic fins al dia 12 de setembre.

"És una programació molt multidisciplinària", afegia la directora del centre. "Ens interessa tocar disciplines ben diverses i que tal vegada no es troben en altres indrets". Aquest serà el cas de Friendo agua, del Laboratori Arzak. Els cuiners Elena Arzak, Xabier Gutierrez i Igoz Zalakain acostaran al públic els seu procés d'investigació culinària a través de la plàstica i a forma de metàfora del 30 de setembre al 9 de gener. La darrera exposició de la temporada estarà protagonitzada per Àngel Massic que presentarà Der Waldgand (9 d'octubre), una reflexió sobre els processos de la natura. Pel que fa a les dues instal·lacions programades, les responsables del centre presentaren ahir Pebre de tap de cotí, com a proposta de la Fundació per a la Nit de l'Art i Colmena, de Martina Höfflin i Pascal Glissmann, a partir del 3 de juliol .

Presència exterior

La projecció expositiva a l'exterior també serà un dels elements destacats de la tasca d'enguany. L'obra gràfica de Miró romandrà fins al maig a l'Institut Cervantes d'Antenes, mentre que Miró de Mallorca serà a l'Hellenic Cosmos Cultural de la mateixa ciutat. D'altra banda, en motiu del 25è aniversari de la fundació de la República Turca de Xipre, Miró de Mallorca viatjarà fins al Nicosian Municipal Arts Center de Xipre. Un poc més a prop, l'Arts Santa Mònica de Barcelona mostrarà Barceló abans de Barceló i la sala Kubo Kutxa de Donostia també farà una mostra del mestre català. Un recorregut artístic que es completarà amb els ja tradicionals tallers gràfics, els programes educatius i les nou activitats culturals fins ara previstes.