Crec que els sollerics estan d'enhorabona: una de les escultures més famoses de Llorenç Rosselló ha passat a enriquir els jardins de Can Prunera, cosa que hem d'agrair, en primer lloc, a l'advocat palmesà Fermín Quiñones, hereu de totes les obres del gran artista mallorquí. També els sollerics estan d'enhorabona perquè fins ara no hi havia cap museu mallorquí que pogués presumir de tenir una obra de Rosselló.
S'ha dit i escrit que Llorenç Rosselló rebé influències dels escultors modernistes Llimona i Clarà. Sembla més probable que va ser Rosselló qui influí en els dos escultors, grans escultors, catalans. Llimona (1) nasqué el 1864, només tres anys abans que Rosselló, i Clarà, onze anys després. El nostre escultor morí el 1901, a trenta-tres anys, tuberculós, i després d'haver obtingut un gran èxit a París; Llimona moria el 1934 i Clarà, el 1958, trenta-tres i cinquanta-set anys després, respectivament. A més, Rosselló visqué una part considerable de la seva curta existència a l'estranger, especialment a Amèrica del Sud i després a França, on rebé la influència de Rodin.
El cert és que el nostre artista conegué l'èxit en els seus anys de creació. Així, el diari La Presse de París deia: "Mr. Rosselló i Rosselló, jove artista espanyol, té molt de talent. La seva Desolació és perfecta i no li faltarien "consoladors" si fos de carn i os. Heu ben aprofitat els consells dels vostres mestres, Mr. Rosselló, i representau molt bé la dona tal com és. Els vostres esforços seran coronats, i així ho esperam. Tendreu moltes més medalles com aquesta de plata que heu aconseguit a París". Per la seva banda, Le Monde escrivia: "La Desolació és una obra plena de crispació, però el seu cos és ple de detalls bells, harmoniosos".
La premsa de l'època va tractar amb molt d'afecte Llorenç Rosselló. N'és un exemple la llarga crònica que P.F. signava en el diari Heraldo de Baleares: "Veniu, escultors, i contemplau l'estàtua Desolació, rendiu a l'autor l'ovació que es mereix i vosaltres, directors de museus, reteu, a qui indubtablement proporcionarà glòria a la pàtria, el més senzill però també el més eloqüent dels aplaudiments...".
La Desolació és una peça única i de moment no és a Can Prunera, però ara ja s'hi podrà contemplar la segona obra més famosa de l'artista, El Foner, i que sigui per molts d'anys.
(1) Quina pena que la magnífica escultura de Llimona ubicada al cementeri de Sóller, dia a dia, estigui més ferida pel temps, especialment humit a la nostra ciutat dels morts, ciutat que Santiago Rusiñol va aconseguir representar en diverses teles de manera suprema.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.