La tenacitat en l'estudi d'Anthony Bonner (Nova York, 1928) i Jocelyn N. Hillgarth (Londres, 1929) serà reconeguda aquest febrer per la Universitat de les Illes Balears (UIB). Durant dècades, ambdós historiadors han fitxat les bases del lul·lisme contemporani, que s'ha vist plasmat a través de llibres, estudis i comunicacions. Ara, tot aquest treball serà recompensat per la Càtedra Ramon Llull, que els retrà homenatge en el marc de les Jornades Lul·lianes. "Tant Bonner com Hillgarth sempre han estat rere la càtedra i ara és un bon moment per reconèixer-los tot aquest esforç", assenyalava ahir la professora de la UIB Maria Isabel Ripoll, impulsora de les jornades. Precisament Hillagarth donà la seva biblioteca lul·liana a la universitat ara fa dos anys. "Ambdós han fet avanços molt importants en el camp de la documentació i en la lectura contemporània de Llull", aclarí.
Els actes del programa es duran a terme entre el 25 i el 26 de febrer i tenen un doble objectiu: a més de reconèixer la tasca de dos investigadors capdavanters, pretenen fomentar la difusió d'estudis recents sobre l'obra del beat mallorquí i la història de les Illes Balears. Es tracta d'una tasca que, segons la professora Ripoll, es realitza de manera constant a la mateixa càtedra. Les jornades s'iniciaran dijous dia 25 de febrer amb la intervenció del doctor Joan Miralles i la lliçó inaugural serà a càrrec de la directora del Centre de Recerca Ramon Llull de la Universitat de Barcelona, Lola Badia, qui parlarà sobre Ramon Llull i la vernacularització.
Tot i l'esforç de la càtedra i dels centres lul·listes escampats arreu del món, la tasca científica de Ramon Llull és encara avui relativament desconeguda. "Sempre ens han dit que Llull és molt díficil. És cert, però no és tant complicat com per no poder entendre'l sempre que se segueixin uns paràmetres i una documentació", aclarí ahir l'organitzadora de les jornades. Precisament la suposada dificultat de Llull és la que provocà "una innovació del pensament en la manera de concebre el món i Déu" en l'edat mitjana. Les jornades d'estudi, que s'impartiran a l'edifici de la Riera, inclouran la presentació de deu comunicacions científiques i les conferències del professor Harvey Hames, de la universitat Ben Gurion del Nègueb (Israel); Jordi Gayà, rector de la Maioricensis Schola Lullistica, i els especialistes de la UIB Maria Barceló, Gabriel Ensenyat i Antoni Riera. En definitiva, una manera de comprendre un poc més l'il·luminat.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Anthony Bonner, brillant. Això és cultura vivent!!