Una rentadora, un escalèxtric o un canet de peluix són aptes per esdevenir un instrument musical si passen abans per les mans de Cabo San Roque. El grup, que des de fa una dècada construeix rèpliques d'instruments amb elements reutilitzats, fa cinc anys que descobrí els instruments mecànics, objectes aparentment inútils que, acoblats adequadament, arriben a sonar per si sols. Cabo San Roque aterra avui a Ciutat per fer una passa més i presentar Torn de nit, un espectacle protagonitzat pel seu nou invent: l'Orquestra Mecànica de la França Xica. La nova incorporació de la formació és "una màquina de 7 metres de llarg per 2 d'alt feta amb peces d'una línia de producció d'una fàbrica de galletes", apuntà Roger Aixut, membre del grup i artífex dels 'instruinvents'. "No deixem que res es perdi si pot arribar a fer música. Quan ens assabentàrem que la fàbrica tancava, allà ens hi vam plantar", va recordar.
Amb la gran orquestra mecànica damunt l'escenari, formada per percussió, vent, acordió i corda, la ja desapareguda fàbrica de galletes reviurà avui a les 21.00 hores a la sala gran del teatre Principal de Palma, allò que seria un Torn de nit si encara continuàs funcionant. L'instrument estarà acompanyat pels seus artífexs, els Cabo San Roque, una banda composta per Aixut, Ramon Garcia, Alberto Mezquíriz, Laia Torrents i Josep Seguí, cocreador de l'orquestra. Aquesta especial línia de producció "no deixarà ningú indiferent" i demostrarà que un conjunt de pistons fan ballar un acordió a ritme de txa txa txa i que un seguit d'electrovàlvules fan sonar les trompetes de Jericó.
Musicar una història
Torn de nit és molt més que un concert. És un espectacle amb un objectiu: "recrear com viuen un grup d'operaris el torn nocturn en una fàbrica i, en aquest cas, a la de galetes", apuntà Aixut. Així, una pantalla i quatre monitors mostraran imatges al llarg de l'actuació. El públic veurà les darreres hores de vida d'aquesta fàbrica, ara convertida en instrument monumental, i escoltarà declaracions d'alguns dels operaris que hi treballaven. "El dia a dia d'aquests operaris és com el nostre: entre renous més o manco melòdics".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.