La celebració de Sa Pobla a Gràcia arribà dissabte la majoria d'edat: 18 anys que han propiciat que l'Ajuntament de Barcelona l'assimili totalment al calendari de festes importants de l'any. L'accent mallorquí es tornà a escoltar als carrers del popular barri barceloní, a causa dels centenars de poblers desplaçats per gaudir per segona vegada de Sant Antoni, com també de la presència d'una part dels mallorquins que viuen a la capital catalana. Les actuacions matineres de Teresetes Migjorn al pati de la seu del districte i dels Xeremiers de Mallorca al mercat de l'Estrella ja preveien la gran bauxa de més tard. La recepció d'autoritats al Consistori de la barriada va tenir la presència de Pere Joan Martorell, director general de Cultura del Govern; representants del Consell, com ara el conseller de Cultura, Joan Font, el director insular de Cultura, Maties Garcies, i el de Patrimoni, Biel Cerdà; i de Biel Barceló, cap de llista del Bloc per Mallorca.
Una cercavila, encapçalada per dos xeremiers, va ser seguida d'una llarga comitiva amb els caparrots d'estiu d'Albopàs i La Sacairada, de la plaça de la Vila fins a la de la Virreina, on s'encengué el primer fogueró i on els trabucaires i bastoners de Gràcia exhibiren la capacitat que tenen d'eixordar els ciutadans. La salutació de l'anxaneta des del cim d'un castell, amb la plaça plena a vessar, donà pas al foc i als petards dels diables d'Albopàs i dels dracs de Gràcia i Gaudiamus en flames. "Tot això és una meravella", exclamà Toni Torrens sobre el poder de convocatòria dels poblers. L'apotecari exportà la festa quan els seus fills estudiaven a Barcelona i ha vist que ha passat de ser un esbarjo familiar a esdevenir un encontre multitudinari.
Torrar i sonar
Amb els foguerons encesos als indrets principals de Gràcia i la gent que hi torrava sobrassada, llonganisses i carn sense aturall, era el torn de les actuacions de Carumbau, Abeniara de Felanitx i les colles de xeremiers. "Jo toc tot allò que es pot sonar", avisà el músic Manel Martorell a la plaça del Diamant, mentre el grup Sa Ximbomba de sa Pobla feia bategar el so de l'instrument que els dóna nom amb la cançó improvisada i recurrent de Domine, plena de dobles sentits. Fruit de la mescla de cultures i procedències que acull la gran ciutat, una mare coreana argumentava a la seva filla de pocs anys el sentit de la festa de Sant Antoni en una versió molt lliure i poc versemblant però plena d'imaginació: un camí diferent d'interpretar les ganes de divertir-se dels poblers a Gràcia.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Ha estat la primera vegada que he assistit i, espero poder repetir l'any vinent !!
Molt be, sempre am vaig divertir a Gracia
Bravo!
Què interessant!