Pere Terrassa, Xisco Mulet, Joan Rullan, Joan Font, Carme Cruelles i Biel Cerdà visitaren ahir el resultat de la restauració del fresc. | Ferran Aguiló - S.Amengual.

TW
0

Una casa vella i un paper pintat de l'any de la picor que no acabava de convèncer els propietaris. Així comença aquesta història. Després de sis capes de papers pintats, de diferents tendències, èpoques i estils, i darrere una capa de paper de diari amb data de 1840, el matrimoni Rullan-Cruelles, de Son Maixella, a la carretera de Valldemossa, trobaren unes curioses il·lustracions inacabades a les parets. Davant la sorpresa, acudiren a la Universitat de les Illes Balears, que n'estudiaren la procedència i contactaren amb el departament de patrimoni per a la seva conservació.

"Érem davant una peça única perquè mai no s'havien trobat murals en el medi rural", afirmà el director insular de Patrimoni, Biel Cerdà. Des de la UIB, l'encarregada d'estirar el fil a aquests dibuixos, fou Concepció Bauzà, que les datà en el segle XVIII, quan la possessió de Son Maixella era propietat de Mariano Villalonga i Isabel Despuig. "Aquesta darrera sí que era d'una família amb molta tradició de fer murals a les parets i creiem que fou ella qui les manà a fer". Pel fet que estiguessin inacabats, Bauzà arribà a la conclusió que "Isabel Despuig degué morir i el seu marit, que es casà amb una altra senyora, perdé l'interès per aquells dibuixos".

Quant a l'autor, l'equip de la UIB es topà amb Félix Ponzoa, un gravador que treballava per a la família i que tenia il·lustracions molt similars a les localitzades. Una vegada feta la investigació, se'n procedí a la restauració i també a l'habilitació dels murs externs per tal d'evitar els problemes d'humitat que podrien malmetre els dibuixos. Tota aquesta operació ha anat a compte dels equips del Consell Insular i la família s'ha fet càrrec només dels materials.