TW
0

Més de 60.000 persones, segons la Policia Local, sortiren ahir a Ciutat per gaudir de l'aTIÀfoc. El pati de l'escola Jaume I bullia i les colles de dimonis hi feien sonar els picarols. A les 20.00 hores, al crit de "Dimonis!", els éssers infernals es mostraren al públic. L'edifici de l'escola s'il·limunà de vermell i els tambors de les 14 grups participants sonaren a lúníson. Els dimonis sortien de la seva llar, una escola convertida per una nit en cau infernal que llançava foc, coets i espurnes. La porta de l'infern s'obrí davant un públic multitudinari: molts només miraven, mentre que d'altres, els més agosarats, estaven disposats a endinsar-se a les entranyes de l'infern i, amb una caputxa al cap, viure la festa des de dins. Els Dimonis de Hiachat obriren la veda i els més despistats començaren a córrer per fugir dels coets.

Mentrestant, les set bèsties de foc encara dormien a l'Hort del Rei, però per poc temps. Els coets dels dimonis que encapçalaven el correfoc foren prou contundents per despertar les bèsties. Més foc i espurnes arreu i milers d'espectadors àvids de viure i veure l'aTIÀfoc. El parc de la Mar completament a les fosques i una Seu il·luminada des de dins per a l'ocasió esperaven les colles. Els coers del correfoc eren els Endimoniats de Palma i els seus darrers cartutxos anunciaven la segona part de bauxa: la Nit de Foc, un espectacle tradicional d'Iguana Teatre, enguany encarregats de la direcció escènica.

La Seu tornà a ser un any més el teló de fons de l'infern i l'espectacle hi estava servit. Passaven 15 minuts de les nou quan començà la Nit de Foc, un esdeveniment 'teatral' en el qual no tingué cabuda la participació popular. Una gran traca per obrir boca, amb xiuladors sortint de dins la mar, donà el sus al muntatge. Els sons d'una batucada de professionals marcaven el ritme als peus d'una catedral vestida de vermell. També s'hi sentien xeremies.

De la Seu baixaven personatges alats cap a l'interior de la terra per il·luminar l'escena. Tots els dimonis foren convocats al peu de la murada per aquests mags amb ales i el parc de la Mar al complet s'omplí de llum, foc i fum de color vermell. I tot això, al so de xeremiers i tambors.

El principi del final s'anunciava amb tots els dimonis armats amb foc. Les murades començaren a escopir foc i una veu celestial apareixia en escena: era la Puresa. Bàrbara Femenies interpretà aquest personatge i li donà veu. Un organista tocava en directe mentre la Puresa cantava l'Anunciato, l'anunciació d'una fi del món que s'acosta, al més pur estil Sibil·la. Els dimonis reaccionaren a aquest cant celestial que els proposava canviar d'actitud. Els dimonis no volien deixar el foc i una encesa conjunta de les colles davant un llac d'espurnes convidava la Puresa a participar en la festa. Els focs d'artifici al ritme d'una ària, la lluita entre el bé i el mal, la passió i la raó anunciaven el final de l'espectacle. A la conclusió de la Nit de Foc, la potència de veu de la Puresa combaté amb els focs artificials i els dimonis. El resultat de la batalla: la Puresa es deixa seduir per les bèsties i acaba sent-ne una, amb ales incloses.

Les dades

Més de 100.000 watts de so, 350.000 watts de potència de llum i, allò que és més important, 350 quilos de material explosiu i pirotècnic convertiren ahir part de Ciutat en un veritable infern. La festa fou possible gràcies a la gran resposta del públic i al treball d'un equip humà de 700 persones. Una de les millors empreses de material pirotècnic de tot el món va venir ahir a Palma directament des de Venècia per participar en l'esdeveniment. En definitiva, batucades, bèsties de foc, dimonis... l'aTIÀfoc no es va estar de res per fer gaudir el públic d'una nit a la boca de l'infern.