Més de 60.000 persones, segons la Policia Local, sortiren ahir a Ciutat per gaudir de l'aTIÀfoc. El pati de l'escola Jaume I bullia i les colles de dimonis hi feien sonar els picarols. A les 20.00 hores, al crit de "Dimonis!", els éssers infernals es mostraren al públic. L'edifici de l'escola s'il·limunà de vermell i els tambors de les 14 grups participants sonaren a lúníson. Els dimonis sortien de la seva llar, una escola convertida per una nit en cau infernal que llançava foc, coets i espurnes. La porta de l'infern s'obrí davant un públic multitudinari: molts només miraven, mentre que d'altres, els més agosarats, estaven disposats a endinsar-se a les entranyes de l'infern i, amb una caputxa al cap, viure la festa des de dins. Els Dimonis de Hiachat obriren la veda i els més despistats començaren a córrer per fugir dels coets.
Mentrestant, les set bèsties de foc encara dormien a l'Hort del Rei, però per poc temps. Els coets dels dimonis que encapçalaven el correfoc foren prou contundents per despertar les bèsties. Més foc i espurnes arreu i milers d'espectadors àvids de viure i veure l'aTIÀfoc. El parc de la Mar completament a les fosques i una Seu il·luminada des de dins per a l'ocasió esperaven les colles. Els coers del correfoc eren els Endimoniats de Palma i els seus darrers cartutxos anunciaven la segona part de bauxa: la Nit de Foc, un espectacle tradicional d'Iguana Teatre, enguany encarregats de la direcció escènica.
La Seu tornà a ser un any més el teló de fons de l'infern i l'espectacle hi estava servit. Passaven 15 minuts de les nou quan començà la Nit de Foc, un esdeveniment 'teatral' en el qual no tingué cabuda la participació popular. Una gran traca per obrir boca, amb xiuladors sortint de dins la mar, donà el sus al muntatge. Els sons d'una batucada de professionals marcaven el ritme als peus d'una catedral vestida de vermell. També s'hi sentien xeremies.
De la Seu baixaven personatges alats cap a l'interior de la terra per il·luminar l'escena. Tots els dimonis foren convocats al peu de la murada per aquests mags amb ales i el parc de la Mar al complet s'omplí de llum, foc i fum de color vermell. I tot això, al so de xeremiers i tambors.
El principi del final s'anunciava amb tots els dimonis armats amb foc. Les murades començaren a escopir foc i una veu celestial apareixia en escena: era la Puresa. Bàrbara Femenies interpretà aquest personatge i li donà veu. Un organista tocava en directe mentre la Puresa cantava l'Anunciato, l'anunciació d'una fi del món que s'acosta, al més pur estil Sibil·la. Els dimonis reaccionaren a aquest cant celestial que els proposava canviar d'actitud. Els dimonis no volien deixar el foc i una encesa conjunta de les colles davant un llac d'espurnes convidava la Puresa a participar en la festa. Els focs d'artifici al ritme d'una ària, la lluita entre el bé i el mal, la passió i la raó anunciaven el final de l'espectacle. A la conclusió de la Nit de Foc, la potència de veu de la Puresa combaté amb els focs artificials i els dimonis. El resultat de la batalla: la Puresa es deixa seduir per les bèsties i acaba sent-ne una, amb ales incloses.
Les dades
Més de 100.000 watts de so, 350.000 watts de potència de llum i, allò que és més important, 350 quilos de material explosiu i pirotècnic convertiren ahir part de Ciutat en un veritable infern. La festa fou possible gràcies a la gran resposta del públic i al treball d'un equip humà de 700 persones. Una de les millors empreses de material pirotècnic de tot el món va venir ahir a Palma directament des de Venècia per participar en l'esdeveniment. En definitiva, batucades, bèsties de foc, dimonis... l'aTIÀfoc no es va estar de res per fer gaudir el públic d'una nit a la boca de l'infern.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Això és molt maco escrit així; sa realitat per els qui esperavem al parc de la mar (única manera de veure els focs d'asseguts,que no tothom te 20 anys) és que intuïem el que passava a s'hort del rei, però no podiem veure res de res. Ja que la televisió ho retrasmitia no es podria haver projectat al mateix temps a les murades?. Pel que fa a l'espectacle, l'escenari estava tan allunyat que es feia molt dificil veure (ja no dic entendre) el que hi passava. No me tenc per una persona molt culta però m'agradaría saber quantes persones de les que eren al parc de la mar vàren entendre aquest sentit que aqui expliquen sobre la puresa i els dimonis.
espectacle fabulós..., enguany han quedat a casa 25000 persones de l'any passat, l'espectacle va a menys i amb aquest descontrol i poc atractiu aquest invent té els dies comptats, l'any qui ve ja són molts més els que no hi aniran, segur!, perquè agradi o no agradi de fabulós ben poqueta cosa,
va ser un querer i no poder, afàsic, lent, descontrolat, els de l'iguana ni s'apropen a la fura dels baus, el seu muntatge va quedar pobre, uns focs avorrits, amb una cantant que es va fer pesadíssima, un desgavell i un ridícul espantós!
Perquè venen els frustrats i sosos a posar manetes vermelles a la majoria de ciutadans que van disfrutar amb l'espectacle??. Si sou uns avorrits, uns resentits o teniu problemes entre colles de dimonis no és culpa nostra. Va ser un espectacle grandiós i fantàstic i deman a l'Ajuntament que ho repeteixi l'any que ve, i la minoria que no li agradi que es quedi a casa.
Horrorós, no hi ha paraules per descriure una comèdia tan lenta, un espectacle que només veien els quatre privilegiats de primera fila, i una escenografia en pla la Fura dels Baus en kutre. Vergonyós tudar doblers públics en aquests productes falsos, i sobretot AVORRITS.
Tens raó en que hauríem de créixer tots junts i fer de cada vegada millor les coses. Pot ser per evitar fomentar mal ambient es va decidir no participar en l'aTIÀrfoc (i no aTIÀfoc com s'ha redactat en aquesta notícia, evidentment es perdona) que tant nostre ens sentim, per coherència i respecte entre les colles. Per no participar en un espectacle on una colla es superposa a les altres, fet que rebuig per principis, i per no participar en un espectacle on el dimoni queda en un segon lloc, repetesc, per coherència i respecte entre les colles. Per això hem d'anar tots a una, aprendre de les errades, i evitar aquests posicionaments.... Salut i foc!
Massa teatralitat i cerimonial, lent, amb falta d'unitat. Faltava més foc i renou. L'aglomeració de gent no deixava veure amb claretat els focs que sortien arran de l'aigua. Jo el definiria definiria com "soso"
Aixó dels dimonis a Palma... Tradicional o popular? A Mallorca no hi ha tanta tradició per el foc de la polvora, i menys per tanta colla de dimonis... Però, avui per avui, és una festa popular, com escoltar na Luz Casal o en Fito. Crec que s'ha de canviar aixó de tradicional...
a Dimoni orgullós de no haver participat... Si tu creus que l'empresa que et contracta és un titellaire i el contractat és un titella idò sí, si tu ho vols érem titelles; ben igual que l'any passat i l'altre, només que el titellaire (Déuper a tu) era diferent. No crec que sigui bo que els que no participam a un correfoc donem branca als que si hi participin. Som més partidari d'agafar les idees bones (perquè tots en tenim) i evitar el que no ens ha agradat (perquè no hi ha correfocs sense errades organitzatives) dels espectacles que veim. Així creixem tots junts i de cada vegada feim millor les coses. Només una cosa: m'hagués agradat més que la teva colla hagués participat i les altres 12 també. No tenim perquè seguir fomentant mal ambient entre les colles. Jo no ho entenc així.
Dimonis participants... només una reflexió, no vareu tenir s'impressió de parèixer titelles venuts als Deus Iguana? Des de s'altra banda del llac donaveu aquesta impressió... ja ho val... salut i foc!