Si haguessin d'avaluar-nos pel nombre de persones de les Illes Balears que varen llegir llibres l'any 2007, la nostra qualificació no arribaria ni tan sols al suspens: seria un clar molt deficient. Segons les dades publicades pel Ministeri de Cultura a l'Anuari d'estadístiques culturals del 2009, l'índex de lectura de les Illes el 2007 fou del 51,8 per cent d'habitants, el mateix que a Ceuta i Melilla. Per darrere, només s'hi troben Extremadura (46,2%), la regió de Múrcia (47,5), Galícia (48,5) i Astúries (50,5).
Segons la mateixa estadística, la mitjana de lectura de llibres al conjunt de l'Estat espanyol se situà l'any 2007 en un 57,7%, sis punts per sobre de la de les Illes i 13 per sota de la de Cantàbria, que amb un 70,1% és la comunitat que encapçala la llista d'aquest rànquing, el darrer que ha donat a conèixer el Ministeri. De les 18 comunitats avaluades, les Illes Balears quedam molt per sota a la llista i ens situam en el 13è lloc, empatats amb Ceuta i Melilla. Davant aquesta dada, gens encoratjadora, estam a l'espera que la Conselleria de Cultura faci públiques les xifres de l'hàbit de llegir en català. És previst que vegin la llum aquest mes de gener.
Apostes culturals anticrisi
Amb les estadístiques en la mà, les apostes de les institucions per reforçar i per potenciar la indústria cultural no reberen el 2007 una resposta tan positiva per part dels ciutadans balears com haurien desitjat. I és que les xifres dels hàbits i pràctiques culturals no es limiten als índexs de lectura de llibres, sinó que també indiquen el percentatge d'habitants que visiten els museus, les exposicions, o que acudeixen a espectacles teatrals, operístics i de dansa, entre d'altres. En aquestes taules, l'Axipèlag tampoc no queda en gaire bona posició.
Amb un 28,7%, estam per sota de la mitjana quant a visites a museus (31,2%), només millor que Canàries, Andalusia, Extremadura, Galícia, Múrcia i Ceuta i Melilla. Dels 18 avaluats, les Illes ocupen la dotzena posició. També per sota de la mitjana (34,1%), ens situam en la visita a monuments (32,9%). Contràriament, som els tercers pel que fa a assistència a les exposicions. La mitjana de visitants a mostres fou a l'Estat espanyol del 24,7% i a les Balears del 31,1%, només superats per aragonesos i cantàbrics.
Espectacles
Els qui apuntaven a les arts escèniques per esquivar el temporal econòmic tampoc no veieren resposta en el públic. Amb un 15,6%, els illencs que van al teatre estan per davall de la mitjana estatal (19,1%) i ens situam en la 12a posició de la llista. Pel que fa a òpera, ballet i sarsuela, només el primer d'aquests gèneres ens deixa ben parats i amb un 4,8% les Illes es col·loquen en el primer lloc de la llista, que té una mitjana estatal del 2,7%. Tenint en compte la poca tradició sarsuelística, la xifra del 0,7%, respecte de la mitjana de l'1,9%, no ens ve de nou.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Però i què han d'anar a llegir si tenen el Palma, les festes de Sant Sebastià i en Korke Lorenso per passar l'estona?
Amb els polítics que mos estan governant, no se pot esperar més .
A mi m'agradaria saber es què es basen per a fer aquests estudis, en els llibres venuts? Ens els préstecs bibliotecaris? En les descàrregues d'Interet? Es considera lectura aquella que es fa en pàgines web (ja siguin articles, foros o novel·les digitals)? Això és important tenir-ho en conta a l'hora de saber si parlam d'index de lectura o de ventes de llibres...
I el problema és que el percentatge de analfabets és més alt entre els espanyols que entre els nouvinguts, perquè a Palma els analfabets espanyols són el 3,7%, per damunt dels africans amb el 3% i els asiàtics amb el 2,5%. Els de la Unió 27 representen un 1% i un 1,5% els d'Amèrica Llatina. Un 39% dels espanyols que viuen a Palma no han passat de l'escola primària.En els cas dels africans és el 65% i el 49,5% entre els asiàtics. En canvi entre els d'Amèrica Llatina un 20% no ha passat l'escola primària i un 14,7% entre els de l'Europa dels 27. Això sí, pel que fa als esports i a la desocupació som campions del món. Com en temps de Franco, segueix el pa i el circ.