No hi ha petroli ni és cap punt estratègic. Possiblement per això ja fa sis anys que duren els enfrontaments a Darfur (Sudan). Sis anys de guerra, violacions sistemàtiques, tortures, 2,7 milions de refugiats i desplaçats, mig milió de morts... i tot per un conflicte ètnic que ha provocat una de les pitjors catàstrofes humanitàries de la història recent. Una vuitantena d'imatges de gran qualitat de tres fotoperiodistes reconeguts en l'àmbit internacional com Stanley Greene, Àlvaro Ybarra i Linsey Addario crida a la justícia a Darfur. Imatges contra la impunitat. La mostra és un testimoni d'emergència que pretén donar veu a les víctimes i mostrar el rostre d'una guerra oblidada.
L'exposició, que s'inaugura avui a les 20.00 hores a les Voltes de Palma, pot agradar més o manco, però no deixarà el visitant impassible. "La finalitat principal del muntatge s'allunya de l'art i es dirigeix a la conscienciació", indicava ahir una de les comissàries, Maria Santoyo. "Les imatges volen ser un revulsiu perquè l'espectador no s'oblidi d'aquests conflictes que, malgrat que ocupen poques pàgines de diari, continuen endavant i augmenten en crueltat dia rere dia", afegí.
Stanley Greene
Possiblement, aquest serà el darrer treball de camp de Greene com a fotoperiodista, per la seva edat i estat de salut. Les escenes que exposa de Darfur se centren a mostrar la cruesa de la vida que els desplaçats tenen als camps de refugiats de la zona fronterera del Sudan i el Txad, uns ulls que imploren compassió sota vestits carregats de color amb, potser, l'únic somriure que els queda. "L'única culpa d'aquesta gent és que intenta viure la seva vida", escriu el fotògraf al llibre que acompanya la mostra. "Et fan signar un paper en el qual declares que no aniràs a Darfur i t'obliguen a entrar-hi de manera il·legal si vols deixar constància dels fets. És tota una farsa", però el patiment civil és ben real.
Àlvaro Ybarra
A només 29 anys, és el més jove del grup i ja ha viscut de ben a prop el que significa sofrir, desesperar-se, morir-se literalment de fam, la injustícia, etc. Davant el paisatge desolador de Darfur, Ybarra opta per personalitzar-ne les imatges amb retrats. L'ésser humà, el malparat de la guerra, pren protagonisme en les instantànies d'Ybarra. Aquest professional hi retrata els rostres dels qui pateixen el conflicte a la frontera entre el Txad i Darfur. "És un viatge a l'infern de Dant", explica al volum que complementa l'exposició. "Basta allunyar-se una mica de l'angle oficial per descobrir la cara més crua i ignorada del drama", declara.
Les d'Ybarra son les úniques escenes en blanc i negre del muntatge i també les que més apropen el visitant a l'individu. Civils esquelètics víctimes de malalties i de la fam, encadenats, mutilats, infants deformats per la malnutrició i dones violades criden rere l'objectiu del fotoperiodista a la pau i la justícia en el segle XXI. Ybarra hi exposa el seu personal recorregut per "l'itinerari de l'oblit", com ell mateix defineix aquell camí, "que s'allunya de les grans infraestructures i que és el que recorren els seus autèntics protagonistes: els morts".
Lynsey Addario
És l'única dona de la mostra i també només ella s'ha palplantat d'estraperlo al cor de Darfur per donar forma als qui pateixen aquesta cruel situació des de les mateixes entranyes del conflicte. Les imatges d'Addario transporten el visitant a un Darfur on la calor asfixia i dins un territori inhòspit la misèria salta a la vista. Però, com indica ella mateixa al llibre, "el més trist és que res no canvia". Allò que va començar com un conflicte ètnic ha acabat sent "un caramull de lluites tribals en una guerra entre milícies per controlar l'accés a les terres i l'aigua en un indret pobre de recursos". L'exposició, que s'inaugurà a Sevilla i que anirà per diferents llocs de l'Estat espanyol, es podrà veure a Ciutat fins al dia 28 de març. Tots els beneficis que generi es destinaran a activitats de caire solidari.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.