"Aquesta mostra és un reconeixement de totes aquestes petites editorials que tenen com a característica comuna la lluita contra els grans", afegeix. L'exposició combina editorials de tota casta d'un total de 250 que s'han presentat a la selecció. D'aquetes només cent han estat elegides i s'hi prsenten més 500 exemplar literaris. Es tracta d'un breu tast del seu quefer diari.
Cal recordar que l'any passat es publicaren a l'Estat espanyol gairebé 95.000 títols i que aquestes petites companyies representades avui a la FAD en tragueren una quinzena. Aquesta mitjana que no és fora de lloc, si es té en compte el mercat editorial globalitzat que impera des de fa anys.
"Aquí pretenem reflexionar sobre les estratègies que adopten les petites indústries per no ser engolides", aclareix la comissària de la mostra. Aquestes "estratègies" van des de l'adaptació a les noves tecnologies, com ara els e-books, fins als protocols ecològics que regeixen en algunes editorials i la cura gairebé artesana a través de la qual altres presenten alguns llibres. "Tot un combinat de recursos per tenir visibilitat", afegeix Llop, que manté que la falta de presència tant a les llibreries com als mitjans de comunicació d'aquests grups editorials és "molt important".
D'aquesta manera, la firma Ensiola hi presenta sis col·leccions diferents que van de la narrativa a la poesia, passant pel "Testimoni". Molts dels seus volums són traduccions al català d'autors internacionals amb renom i obres que, ja descatalogades, tornen a ressorgir en el mercat. Per la seva banda, als llibres de Negranit imperen una poesia no gens formal i títols de traduccions compromeses. Quant a Edicions Alfàbia (establerta a Barcelona), publica devers deu títols anuals entre els quals predominen els clàssics, autors novells i l'assaig.
Altres firmes que fan part d'aquesta mostra són Barril y Barral, Edicions de Ponent, El cangrejo pistolero, Media Vaca, Tantàgora editorial i la Breu Edicions, entre d'altres. Petits editors, grans llibres estarà oberta a la sala d'Exposicions del FAD de Barcelona fins el 22 de gener. Després voltarà per les biblioteques de Catalunya, si bé l'organització espera que es pugui traslladar per tot l'Estat. És una bona manera, doncs, de conèixer l'estat de salut de la petita indústria i com és possible sobreviure.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
enhorabona editors!
Enhorabona a Ensiola de Muro, vila dels meus avantpassats!!! Salvadora,des de Santa Fe, Argentina.
Perdona cercavila, però si que surt l'editorial Ensiola. O aquesta tampoc la consideres d'aquí?
S'han equivocat redactors: no existeix el "segell negranit", suposo que es refereixen a la col·lecció Traus de Lleonard Muntaner Editor, dirigida per Arnau Pons.
Hi ha qualcú que en visqui?, vull dir que s'hi guanyi un sou? Crec que no. Per tant, no són empreses ni editorials, són en tot cas persones que editen llibres. Són ganes de passar el temps. Això sí, amb gust (o sense, m'és igual). És, sobretot, una bufetada a les editorials petites que sí mereixen el nom de petites. Per cert, a Balears quasi totes, i al continent, crec que també.
La informació de F. Marí, com a mínim és incompleta, perquè com a editorial mallorquina petita també ha estat seleccionada Ensiola i no en diu res. Alfàbia és una editorial que no és mallorquina i n'Arnau Pons a Negranit en quinze o vint anys només a publicat dos llibres de poemes, un seu i l'altre d'un amic. Es pot considerar això una editorial? Ganes de riure fan alguns catalans del principat.
Tot això és una comèdia. El nacionalisme mallorquí hauria de mirar amb ulls més crítics exposicions fantasmagòriques com aquesta del FAD de Barcelona que exposa editorials inexistents com Negranit d'Arnau Pons. Que s'ho facin mirar el FAD i els comissaris espanyolistes de la mostra. Per tot arreu cuinen faves.