Les posades en escena mostraren les possibilitats d'aquest tipus de cant coral. | Ferran Aguiló - Joan Lladó.

TW
0

El teatre Principal de Palma es tornà a omplir ahir vespre de gom a gom (ja ho féu divendres i dissabte amb un espectacular Hamlet d'Oriol Broggi) per acollir el primer concurs de gospel, organitzat des de l'associació Passione Lirica, i que farcí de música negra la sala gran del Consell de Mallorca.

Cinc corals de Mallorca hi participaren. Dues, les més joves i les que finalment s'endugueren el primer i segon premi, foren les més animades de totes, ja sigui per la posada en escena i actitud vers la música, la qualitat coral o la interacció que establiren amb el públic. Allò cert és que el jurat de la distinció, format per Miquel Brunet, Gerardo Cañellas, Michelle McCain, Antoni Miranda i Josep Miquel Ribot, ho tingué difícil per decidir qui s'enduia el preuat guardó i qui quedava en segon lloc, ja que la diferència entre ambdós fou només de 9 punts. Finalment, el cor jove de la Fundació Teatre Prinicpal, amb 220 punts, fou el guanyador del concurs, seguit del cor jove del col·legi Sant Josep Obrer, amb 211 punts, i el Cor d'Esporles, amb 183. Els premis eren de 1.250, 700 i 350 euros, respectivament. Quedaren fora el Cor d'adults del Liceu Francès, la coral S'Alzinar de Capdepera i el Deixa't anar de Felanitx, que per motius personals es retirà del concurs i no actuà ahir vespre.

Pere Víctor Radó, director del cor guanyador, explicava una estona abans del concert quin era el seu secret: "Jo l'únic que dic als al·lots és que surtin i passin gust amb la música. Que creguin en el que fan i ho amollin tot d'una. Aquesta és l'essència del gospel: viure'l i gaudir-lo més enllà de la tècnica". Tanmateix, si algú visqué intensament el gospel fou el grup subcampió que, fins i tot, en la seva versió de Virgin Mary had a baby boy (una peça obligatòria que hagueren d'interpretar a cappella les cinc corals) féu intervenir el públic amb la seva pròpia veu.

El cor d'Esporles, tercer finalista, demostrà la gran riquesa vocal dels 45 membres i cantà la cançó Now let me fly traduïda al català. Marià Portas, el director, afirmava com "per una coral de poble com nosaltres poder arribar a tocar al Principal era com gairebé impossible". El cor més jove (no per l'edat dels membres sinó per la seva història) fou el del Liceu Francès. Vicent Lalire, el director, explicà com "volíem apuntar el cor infantil, però vam veure que l'edat mínima era de 16 anys i aleshores en vam formar un amb mestres i pares dels infants".